Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryby jada przynajmniej raz w tygodniu

(mm)
Jacek Smarz
Andrzej Nowicki, dyrektor Centrum Kultury „Zamek Krzyżacki” w Toruniu nie boi się gotować. Potrafi przyrządzić różne smaczne dania, a na pierwszym miejscu stawia zupy oraz ryby.

- Przede wszystkim lubię dobrze zjeść, natomiast z gotowaniem różnie bywa, co, oczywiście, nie znaczy, że nie potrafię niczego przyrządzić. Generalnie, nie mam z tym większych problemów. Jestem wielkim fanem zup - żuru, pomidorowej oraz rosołu, które mógłbym jeść na okrągło.

A drugie dania? Tu Andrzej Nowicki w pierwszej kolejności wymienia solidnie przyprawiony gulasz oraz tzw. schabowe z karkówki. Przynajmniej raz w tygodniu na jego stole pojawiają się też smażone ryby.

Niestety, czasu na realizowanie się w kuchni jest niewiele, zwłaszcza wiosną i latem. Nieco lepiej pod tym względem jest jesienią i zimą, gdy wydarzeń kulturalnych organizuje się zdecydowanie mniej. - Mogę więc sobie pozwolić na eksperymenty w kuchni - dodaje Andrzej Nowicki.

Kulinarną pasją zaraziła go mama, która - jak podkreśla dyrektor Centrum Kultury „Zamek Krzyżacki” - jest niedoścignionym wzorcem.

- Pochodzę z rodziny, w której mama bardzo dobrze gotowała. Wygląda na to, że te umiejętności odziedziczyłem po niej. Nie szukam inspiracji w jakichkolwiek źródłach. Staram się raczej doprawiać potrawy według własnych receptur - podkreśla Andrzej Nowicki. (mm)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska