MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sąsiadka podała mi przepis na szybkie ciasto z agrestem. Zrobisz je w 15 minut. Tak pysznego dawno nie jadłam

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Nie wiesz, co zrobić z agrestem? Proponuję ci wykorzystać sposób od sąsiadki mojej znajomej, która w lecie uwielbia piec szybkie ciasto z agrestem. Puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach to prawdziwy rarytas. Przepis jest bardzo prosty, więc poradzisz sobie z nim bez żadnego problemu.

W skrócie

Agrest najczęściej możesz spotkać na działkach, w przydomowych ogródkach i mniejszych bazarkach. Jest to nieco zapomniany owoc kojarzący się z babciną kuchnią. Zachęcam, aby wciąż odkrywać go na nowo. Jest nie tylko smaczny, ale bogaty w witaminy. Ponadto ma piękny zielony lub różowy kolor, który nadaje ciastom atrakcyjny wygląd. Zachęcam cię do zrobienia szybkiego ciasta ucieranego z agrestem. Poznaj przepis na szybkie ciasto z agrestem na oleju.

Widok z góry na ciasto ucierane z agrestem posypane cukrem pudrem
Domowe ciasto z agrestem będzie wyjątkowo puszyste, gdy zrobisz je z sodą oczyszczoną i octem jabłkowym. Gettty Images/ Bartosz Luczak/zdjęcie ilustracyjne

Szybkie ciasto z agrestem – przepis na letnie podwieczorek

Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 120 ml oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 3 g sody oczyszczonej
  • 200 g agrestu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 120 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • do dekoracji: cukier puder.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić szybkie ciasto z agrestem?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. W dużej misce lub w metalowej misie robota kuchennego ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  3. Następnie wlej olej rzepakowy, mleko, ocet jabłkowy i ekstrakt z wanilii.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. W drugiej misce połącz suche składniki.
  6. Przesiej mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli.
  7. Następnie powoli dosypuj suche składniki do mokrych, aż stworzą jednolitą konsystencję.
  8. Agrest umyj, osusz i wsyp je równomiernie do ciasta.
  9. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut w temperaturze 180°C.
  10. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta jest sucha.
  11. Po upieczeniu szybkie ciasto z agrestem odstaw do całkowitego wystudzenia.
  12. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Dzięki użyciu octu jabłkowego i oleju ciasto pozostaje wyjątkowo puszyste. Możesz zrobić je do herbaty w mniej niż godzinę, nawet gdy sąsiadka zaskoczy cię swoją wizytą. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sąsiadka podała mi przepis na szybkie ciasto z agrestem. Zrobisz je w 15 minut. Tak pysznego dawno nie jadłam - Strona Kuchni

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska