W skrócie
Joanna Brodzik pochodzi z Krosna Odrzańskiego. Znana jest z ról filmowych i serialowych. Wśród wielu z nich można wymienić takie produkcje jak „Graczykowie”, „Magda M.” i „Dom nad rozlewiskiem”. Jej pasją, którą realizuje na co dzień, jest gotowanie.
Schab pieczony i anegdota rodzinna
Joanna Brodzik w książce „Umami” opublikowanej przez Wydawnictwo Znak, w rozdziale poświęconym schabowi pieczonemu z jałowcem przytacza rodzinną anegdotę dotyczącą obcinania go z obu stron. Zaciekawiło ją, dlaczego było to praktykowane przez lata. Przy tym pokazała, że warto zgłębić historię potraw, aby móc wprowadzić drobne zmiany na przyszłość. Gdy nie żyła już jej babcia, Joanna Brodzik postanowiła zrobić sama domowy przepis na świąteczny schab pieczony z dodatkiem jałowca.
- Telefonuję więc do Mamy: „Kupujesz cały schab, ścinasz go z jednej strony…” – dyktuje mi przez telefon. Zapisałam i pytam: „Ale dlaczego ten schab obcinasz?”. Mama mówi: „No obcinam, zawsze obcinam, Babcia obcinała”. Ale mnie to wcale nie zadowala! „No dobra, ale dlaczego? Jak ten schab obcinasz, to przy obsmażaniu sok z niego wypływa i jest bardziej suchy, niż gdyby go usmażyć w całości”. Niby przyznała mi rację, ale ucięła: „Słuchaj, Babcia obcinała, ja obcinałam, ty sobie rób, jak chcesz…, ale też powinnaś obciąć”. Poprosiłam więc, żeby zadzwoniła do wujka, najmłodszego brata Babci. Wujek stwierdził, że on się do kuchni nie miesza, on tylko degustuje. Odesłał nas do cioci z Zamościa: „Ciociu, dlaczego Babcia ten schab obcinała?” A ciotka, która cudownie po kresowemu zaciąga, mówi: „Aj, dziecko, bo ona, jak wrócili z Sybiru, to miała jedną jedyną znalezioną po Niemcach żeliwną brytfankę. Za małą na cały schab”. Okazało się, że Mama przez wiele lat obcinała schaby tylko dlatego, że Babcia obcinała, bo jej się nie mieściły do garnka! Oto siła rodzinnej tradycji. Wytropienie tej historii było dla mnie iskrą uruchamiającą pomysł na książkę, którą właśnie czytasz – relacjonowała Joanna Brodzik.
Na koniec zdradziła, że znając tę historię, uważniej wkłada schab do brytfanki. Hołdując tradycji, odcina go z jednej strony. Wybiera mniej śliczną, przerośniętą stronę mięsa, z której kotlety, rozbite cieniutko jak pergamin, smakują najlepiej.
Schab pieczony z jałowcem (tradycyjnie odcinany) przepis by Moma od Joanny Brodzik

Schab
Akcesoria:
- głęboka brytfanka do pieczenia
- folia aluminiowa
- woreczek strunowy
Składniki:
- 2 schaby (ok. 1,3 kg)
- opakowanie suszonych jagód jałowca
- 3 duże główki czosnku
- 3/4 opakowania przyprawy do gulaszu
- 3 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki estragonu
- 1 łyżka cząbru
- 2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka oleju
Jak zrobić pieczony schab?
Przygotowanie:
- Dokładnie wymieszaj 3/4 szklanki oleju z przyprawą do gulaszu, ziołami roztartymi w palcach (dla pobudzenia aromatu), sosami i przeciśniętymi przez praskę 7 dużymi ząbkami czosnku.
- Pozostały czosnek obierz i pokrój w skośne plasterki o jednym boku grubszym (2–3 mm).
- Mięso ponakłuwaj co 2–3 cm ostrym nożem na głębokość około 1,5 cm, a następnie nadziej naprzemiennie czosnkiem i jagodami jałowca.
- Tak przygotowany schab natrzyj marynatą ziołowo-olejową, przełóż do worka strunowego, dokładnie zamknij i włóż na noc do lodówki.
- Nazajutrz obsmaż zamarynowane mięso ze wszystkich stron na dużej patelni.
- Pozostałą marynatę wraz z 1/4 szklanki oleju przelej do brytfanny i przełóż do niej mięso.
- Naczynie wstaw do nienagrzanego piekarnika i nastaw go na 200°C.
- Po 35 minutach przełóż schab na drugą stronę, podlej wrzącą wodą do wysokości 3/5 mięsa i szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową.
- Co 25 minut obracaj mięso i piecz pod przykryciem. Schab będzie gotowy po 2,5–3 godzinach.
Przepis z książki „Umami” Joanny Brodzik udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak.
Schab pieczony z jałowcem od Joanny Brodzik, idealny przepis...
Marka tefal w najlepszych cenach

Tefal
Tefal Ingenio Emotion - 6 elementów
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Funkcj…

Tefal
Tefal Ingenio Unlimited - 13 elementów
Funkcje dodatkowe:indukcyjna płyta grzewcza;Funkcj…

Tefal
Czajnik elektryczny Tefal KO330830 2400 W czarny
CZAJNIK ELEKTRYCZNY TEFAL KO330830 SNOW 1.7L 2400W…

Tefal
Tefal Żelazko ze stacją parową SV8011, 2800 W, ze stopą Durilium ...
Tefal Żelazko ze stacją parową SV8011, 2800 W, ze …

Tefal
Tefal Garnek z pokrywką C30846, Ø 24 cm
Tefal Garnek z pokrywką C30846, Ø 24 cmOpis produk…

Tefal
Tefal Patelnia wielofunkcyjna z powłoką nieprzywierającą, Ø 26 cm
Tefal Tefal Patelnia wielofunkcyjna, Ø 26 cmOdkryj…

Tefal
Tefal Patelnia wielofunkcyjna z powłoką nieprzywierającą
Tefal Patelnia wielofunkcyjna, Ø 22 cmOdkryj liczn…

Tefal
Tefal Patelnia do smażenia, Ø 24 cm, z pokrywką
Tefal Patelnia do smażenia, Ø 24 cm, z pokrywkąOpi…

Tefal
Tefal Patelnia Resistal Ceramic Stone C42306, Ø 28 cm
Opis produktu patelnia Resistal Ceramic Stone C423…

Tefal
Tefal Rozdrabniacz ręczny K13306, 500 ml
Opis produktu rozdrabniacz ręczny szybkie siekanie…

Tefal
Tefal Komplet patelni Ingenio Essential, 3 elementy
Opis produktu 3 elementy składa się z patelni 24 c…

Tefal
Tefal Patelnia ze stali szlachetnej Duetto G74804, Ø 24 cm
Tefal Patelnia Duetto G74804 ze stali szlachetnej,…

Tefal
Ekspres Przelewowy TEFAL UNO CM1218DE + Gratis !
Producent: TEFAL UNO CM1218DE + Gratis ! Model…

Tefal
Zestaw garnków Tefal Starter C26780
Zestaw garnków z nieprzywierającą powłoką Podgrze…

Tefal
GRILL ELEKTRYCZNY TEFAL ULTRACOMPACT 2000W OPIEKACZ KONTAKTOWY ...
Grill elektryczny Tefal GC 3050 Powierzchnia do g…

Tefal
AKCESORIA KUCHENNE 5 SZTUK TEFAL BIENVENUE POMOCE
Zestaw akcesoriów kuchennych Tefal Bienvenue Zesta…

Tefal
Tefal Szybkowar Secure Click 6 l
Tefal Szybkowar Secure Click 6 lOpis produktu do n…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?