Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sine kluchy spod cyca i ruchańce. Nowe potrawy z kujawsko-pomorskiego na liście produktów tradycyjnych. [ZDJĘCIA]

Anna Zglińska
Ser smażony z kminkiem Na terenie Kujaw hodowlą bydła mlecznego mieszkańcy zajmowali się od wielu lat. Mleko od krów stanowiło podstawę do produkcji serów oraz twarogów, które stały się podstawą wyżywienia wielu rodzin. Twaróg będący podstawowym składnikiem sera smażonego był najprostszym produktem mlecznym. Produkowano go najwięcej ze wszystkich produktów mlecznych i zauważono, że posiada on bardzo krótką trwałość do spożycia. W związku z czym mieszkańcy szukali nowych sposobów na jego przetwarzanie. W taki sposób powstał bardzo popularny na tych terenach ser smażony. „Potrzeba około 1 kg twarogu, żeby nie był kwaśny, ani zbyt mokry. Trzeba twaróg pokruszyć, posolić – około 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki sody, wszystko pomieszać i zostawić na pół godziny, potem miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, mieszać – jak się stopi to dodajemy trochę śmietany i kminek, jeszcze trochę smażymy, na koniec dodaję 2-3 żółtka, mieszam, wylewam do kamionkowego garnka” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Strzelec Górnych). Do sera smażonego dla wzbogacenia smaku i aromatu sera dodawane są ziarna kminku bądź świeży koper. Najczęściej spożywany jest rozsmarowany na pieczywie na śniadanie, kolację bądź jako przekąska pomiędzy posiłkami.
Ser smażony z kminkiem Na terenie Kujaw hodowlą bydła mlecznego mieszkańcy zajmowali się od wielu lat. Mleko od krów stanowiło podstawę do produkcji serów oraz twarogów, które stały się podstawą wyżywienia wielu rodzin. Twaróg będący podstawowym składnikiem sera smażonego był najprostszym produktem mlecznym. Produkowano go najwięcej ze wszystkich produktów mlecznych i zauważono, że posiada on bardzo krótką trwałość do spożycia. W związku z czym mieszkańcy szukali nowych sposobów na jego przetwarzanie. W taki sposób powstał bardzo popularny na tych terenach ser smażony. „Potrzeba około 1 kg twarogu, żeby nie był kwaśny, ani zbyt mokry. Trzeba twaróg pokruszyć, posolić – około 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki sody, wszystko pomieszać i zostawić na pół godziny, potem miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, mieszać – jak się stopi to dodajemy trochę śmietany i kminek, jeszcze trochę smażymy, na koniec dodaję 2-3 żółtka, mieszam, wylewam do kamionkowego garnka” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Strzelec Górnych). Do sera smażonego dla wzbogacenia smaku i aromatu sera dodawane są ziarna kminku bądź świeży koper. Najczęściej spożywany jest rozsmarowany na pieczywie na śniadanie, kolację bądź jako przekąska pomiędzy posiłkami. wikimedia
Amatorów swojskiego jadła przybywa. Coraz liczniejsze są jarmarki produktów regionalnych w naszym województwie oraz kiermasze w duchu "slow food". Nic więc dziwnego, że coraz więcej producentów stara się swoje smakołyki rejestrować i chronić licencją. Na ministerialnej liście w przeciągu ostatnich lat przybyło ponad 40 produktów z kujawsko-pomorskiego. Więcej: https://www.gov.pl/rolnictwo/woj-kujawsko-pomorskie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska