Za dużo cukru w organizmie - objawy
Duże ilości cukru zawierają oczywiście słodycze. Różnego rodzaju cukierki, landrynki, karmelki i lizaki właściwie bazują na cukrze i słodzikach. W domowych ciastach i wypiekach również są duże ilości cukru.
Jest on używany również jako dodatek do słonych potraw - poprawia nie tylko ich smak, ale i wygląd. Cukier znajduje się także w wielu produktach, które z pozoru nie wyglądają na słodzone: w sosach, ketchupach, dżemach a także w wielu alkoholach. Szczególnie szkodliwe są słodzone napoje, które oprócz ogromnych ilości cukru zawierają sztuczne barwniki i aromaty.
Mowa tu oczywiście o cukrze i słodzikach dodawanych do produktów, a nie naturalnych cukrach występujących, np. w sokach i przetworach z warzyw i owoców. Naturalnie występujące cukry w sokach, także tych w kartonach i butelkach z soków zagęszczonych, są jednym z podstawowych źródeł węglowodanów w codziennej, zrównoważonej diecie.
Przed zakupem produktu warto zapoznać się ze składem i sprawdzić, ile cukru mieści w 100 gramach lub 100 mililitrach produktu. Często wynik bywa bardzo zaskakujący, okazuje się bowiem, że produkt który kupujemy od lat, ma bardzo szkodliwy wpływ na nasz organizm.
Co się dzieje, gdy jemy za dużo słodyczy?
Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?