Słodkie dzieło sztuki filozofki UMK. Mistrzyni w dekorowaniu tortów opowiada o swojej pracy
Jej zwycięski tort okrzyknięto słodkim arcydziełem sztuki. Dopracowany w najdrobniejszych szczegółach, z chirurgiczną precyzją zachwyca w każdym calu. Każda jego część to oddzielna opowieść o polskiej „Tradycji i Kulturze”, taki był temat konkursu. Mistrzyni zaczerpnęła też motywy z toruńskiej historii i tradycji, którą dobrze zna. W naszym mieście przez pięć lat studiowała, broniąc w 2003 roku tytuł magistra filozofii na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika.
Cukierniczka w swojej mistrzowskiej pracy nawiązała do słynnego obraz Jana Matejki „Mikołaj Kopernik” i z ogromną dbałością odtworzyła z cukru postać słynnego torunianina na tle rozgwieżdżonego nieba. Obok wpatrzonego w niebo astronoma odnaleźć można kunsztownie wykonane słodkie starodruki. To nie jedyne toruńskie motywy na mistrzowskim torcie.
Jak powstawało dzieło, od koncepcji do wykonania i czy faktycznie każdy jego element jest jadalny można zapytać podczas toruńskich spotkań z mistrzynią. A tak mówiła ona niedawno o swoim torcie:
Polecamy:
Plaża miejska wreszcie powstaje!
Osteria Di Bitondo - menu po "Kuchennych Rewolucjach"