Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 1 ODC. 4 - zamek w Golubiu-Dobrzyniu

Akcja specjalna Smaki Pomorza i Kujaw
Wideo
od 16 lat
W czwartym odcinku „Smaki Kujaw i Pomorza” poznajemy niezwykłe tajemnice zamku w Golubiu-Dobrzyniu oraz jego szczególnej mieszkanki, Anny Wazówny. Przy okazji przygotowujemy pożywne danie.

Legenda o duchu w „Smakach Kujaw i Pomorza”

- Jak mówi legenda, golubski zamek jest podobno nawiedzany przez ducha Anny Wazówny – opowiada w odcinku Rafał Godziemski, szef restauracji Memo at Home. – Zwiewna postać odziana w białą suknię i diadem ma regularnie doglądać swych włości. Jak na władczynię przystało, pojawia się też przy wszystkich ważniejszych okazjach.

Czy spotka ją również nasz prowadzący?

„Smaki Kujaw i Pomorza” – zamek w Golubiu Dobrzyniu mógł zniknąć

W odcinku razem z Rafałem Godziemskim zwiedzamy urokliwe zakątki zamku. Dziś niewiele osób wie, jak piękne ogrody rozpościerały się wokół jego murów. Można było tu spotkać przedstawicieli świata nauki i sztuki, częstych gości w golubskim zamku.

Strawa dla rycerzy w „Smakach Kujaw i Pomorza”

Dziś w zamku odbywają się koncerty, wykłady i bankiety, a w jednym ze skrzydeł powstał hotel. Mają tu także miejsce turnieje rycerskie, które przyciągają miłośników historycznych rekonstrukcji. W dawnych czasach walki rycerskie odbywały się jednak całkiem na serio i kosztowały ówczesnych wojów sporo sił. Niezwykle ważny był wówczas pożywny posiłek.

- Mężni rycerze to były jednak spore chłopy – opowiada Rafał Godziemski. – Nie bez znaczenia była ich dieta, a raczej syte i dobrze zbilansowane potrawy.

W odcinku kucharz Rafał Godziemski przygotuje potrawę, którą z chęcią zjedliby prawdziwi wojownicy - tartę z udźcem dziadkowym duszonym z papryką i pomidorami, zapiekany serem.

Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 1 ODC. 4 - zamek w Golubiu-Dobrzyniu

Tarta z udźcem dziadkowym duszonym z papryką i pomidorami, zapiekany serem

  • 200g Udźca dziadkowego (PROSIACZEK)
  • 1 papryka czerwona
  • 50g groszku zielonego
  • 200g pulpy pomidorowej
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka pokrojonej bazylii
  • 1 łyżka pokrojonego cząbru
  • 1 cebula biała
  • 40g masła ( Masło z Warlubia – JAGR)
  • Kremowa ze śmietanką 18% ( JAGR )
  • 30g oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g mąki
  • 60ml śmietany
  • 4 spody do tarty (Tarta z Cukierni Staropolskiej)
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • 150g sera tartego typu mozzarella
  • 200g sera śmietankowego

Wiele innych ciekawostek, także o samym Golubiu-Dobrzyniu, w najnowszym, czwartym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. Zapraszamy do obejrzenia!

Odcinek nakręcony we współpracy z:
Jagr
Prosiaczek
Cukiernia Staropolska
Zamek Golubski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 1 ODC. 4 - zamek w Golubiu-Dobrzyniu - Gazeta Pomorska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska