reklama

Smaki Kujaw i Pomorza – odc. 6, Fojutowo

Artykuł sponsorowany Zaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)

O WODZIE I CHLEBIE W BORACH TUCHOLSKICH

W szóstym odcinku „Smaki Kujaw i Pomorza” wracamy do Borów Tucholskich, opowiadamy legendę o pruskim królu, który odmienił życie mieszkańców i przygotowujemy potrawę na bazie wielce pożytecznego chleba jaglanego. Zapraszamy do oglądania!

Zabytkowy akwedukt w „Smakach Kujaw i Pomorza”

Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy zaprasza w Bory Tucholskie, by opowiedzieć o tym, jak powstawał tutejszy system nawodnień.

- Oprócz fojutowskiego akweduktu powstało także 15 mostów, trzy mniejsze akwedukty, a także budynki dla służb nadzorujących budowle hydrotechniczne oraz stan nawodnienia łąk. Kandydatów do prac łąkarskich kształcono w Szkole Łąkarskiej w Czersku. Po ukończeniu zostawali „rezlerami”, czyli pracownikami łąkowymi. Do ich zadań należały wszelkie prace, dziś powiedzielibyśmy konserwatorskie, przy Kanale, a także nadzorowanie nawodnienia łąk, odmulanie rowów irygacyjnych, remonty jazów, mostów i przepustów – opowiada Rafał.

Legenda o pruskim królu

Z budową Wielkiego Kanału Brdy łączy się pewna legenda. Król pruski Fryderyk Wilhelm III, po tym jak został pokonany przez Napoleona w 1807 roku, miał schronić się w Borach Tucholskich, gdzie na własne oczy zobaczył biedę mieszkańców. Piaszczyste i nieurodzajne gleby nie pozwalały na rozwój rolnictwa na tych ziemiach. Król miał obiecać mieszkańcom poprawę warunków życiowych. W odcinku dowiadujemy, kiedy i jak skończyła się ta historia.

Pożyteczny chleb jaglany

Nasz prowadzący wraca też do Zajazdu Fojutowo, gdzie przygotowuje potrawę, w której jednym ze składników jest chleb jaglany. Zawiera on kaszę i mąkę jaglaną, które mają w sobie mało skrobi, za to dużo ławo przyswajalnego białka. Chleb jaglany to źródło cennego dla naszego organizmu błonnika pokarmowego.

PRZEPIS
Parówki dziadkowe w plackach z chleba jaglanego i surówką colesław

Farsz:
- 2 parówki dziadkowe (Prosiaczek)
- 40g mozzarelli
- 30g sera dojrzewającego
- 40g avokado
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Placek:
- chleb jaglany 120g (Piekarnia Siódmiak)
- 1 jajko
- natka pietruszki 20g
- 1 ząbek czosnku
- 20g oliwy
-gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz

Odcinek powstał przy współpracy z:

Prosiaczek

Piekarnia Siódmiak

Paweko

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3