Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 1 ODC. 6, Fojutowo

Akcja specjalna Smaki Pomorza i Kujaw
Wideo
od 16 lat

O WODZIE I CHLEBIE W BORACH TUCHOLSKICH

W szóstym odcinku „Smaki Kujaw i Pomorza” wracamy do Borów Tucholskich, opowiadamy legendę o pruskim królu, który odmienił życie mieszkańców i przygotowujemy potrawę na bazie wielce pożytecznego chleba jaglanego. Zapraszamy do oglądania!

Zabytkowy akwedukt w „Smakach Kujaw i Pomorza”

Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy zaprasza w Bory Tucholskie, by opowiedzieć o tym, jak powstawał tutejszy system nawodnień.

- Oprócz fojutowskiego akweduktu powstało także 15 mostów, trzy mniejsze akwedukty, a także budynki dla służb nadzorujących budowle hydrotechniczne oraz stan nawodnienia łąk. Kandydatów do prac łąkarskich kształcono w Szkole Łąkarskiej w Czersku. Po ukończeniu zostawali „rezlerami”, czyli pracownikami łąkowymi. Do ich zadań należały wszelkie prace, dziś powiedzielibyśmy konserwatorskie, przy Kanale, a także nadzorowanie nawodnienia łąk, odmulanie rowów irygacyjnych, remonty jazów, mostów i przepustów – opowiada Rafał.

Legenda o pruskim królu

Z budową Wielkiego Kanału Brdy łączy się pewna legenda. Król pruski Fryderyk Wilhelm III, po tym jak został pokonany przez Napoleona w 1807 roku, miał schronić się w Borach Tucholskich, gdzie na własne oczy zobaczył biedę mieszkańców. Piaszczyste i nieurodzajne gleby nie pozwalały na rozwój rolnictwa na tych ziemiach. Król miał obiecać mieszkańcom poprawę warunków życiowych. W odcinku dowiadujemy, kiedy i jak skończyła się ta historia.

Pożyteczny chleb jaglany

Nasz prowadzący wraca też do Zajazdu Fojutowo, gdzie przygotowuje potrawę, w której jednym ze składników jest chleb jaglany. Zawiera on kaszę i mąkę jaglaną, które mają w sobie mało skrobi, za to dużo ławo przyswajalnego białka. Chleb jaglany to źródło cennego dla naszego organizmu błonnika pokarmowego.

Parówki dziadkowe w plackach z chleba jaglanego i surówką colesław

Farsz

  • 2 parówki dziadkowe (Prosiaczek)
  • 40g mozzarelli
  • 30g sera dojrzewającego
  • 40g avokado
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Placek

  • chleb jaglany 120g (Piekarnia Siódmiak)
  • 1 jajko
  • natka pietruszki 20g
  • 1 ząbek czosnku
  • 20g oliwy
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Odcinek powstał przy współpracy z:

Prosiaczek
Piekarnia Siódmiak
Paweko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 1 ODC. 6, Fojutowo - Gazeta Pomorska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska