Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 1 ODC. 8, Park na Wzgórzu Wolności

Artykuł sponsorowany Materiał informacyjny Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Drzewa, widoki i świeże powietrze. Park na bydgoskim Wzgórzu Wolności ma wiele do zaoferowania. W najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” odwiedzamy miejsce o stuletniej historii, które niedawno zyskało drugą młodość. I oczywiście gotujemy!

Zielony pomnik, zielona trasa

Szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” Rafał Godziemski opowiada m.in. o tym, jak Park na Wzgórzu Wolności wygląda po niedawnej renowacji.

- Wzdłuż parku przebiega aleja spacerowo-widokowa, z której można z wysokości około 30 m podziwiać panoramę Bydgoszczy. Nawet bez wieży widok jest piękny. W parku rośnie kilkadziesiąt gatunków drzew. Najbardziej okazałym jest „Dąb Pomorskiego Okręgu Wojskowego”, będący pomnikiem przyrody. Przez park wiedzie zielony szlak turystyczny pieszy o nazwie „Relaks”. Niedawno park przeszedł rewitalizację. To prawie 10 hektarów zieleni – mówi nasz prowadzący.

Wieża wysadzona w powietrze

W odcinku pojawiają się także ciekawe wątki historyczne. Dowiadujemy się m.in. skąd wzięła się nazwa parku. Udajemy się do miejsca, w którym niegdyś stała wieża Bismarcka, licząca 25 m wysokości i… wysadzona w powietrze w 1928 r. Mieściła się w niej izba pamięci, a z jej najwyższego tarasu można było oglądać panoramę miasta. W odrodzonej Rzeczypospolitej w 1920 r. budowlę tę nazwano Wieżą Wolności, a park przyjął nazwę parku na Wzgórzu Wolności.

Ale wizyta na Wzgórzu Wolności to nie tylko historia.

W tym odcinku nasz kucharz przygotowuje...

Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 1 ODC. 8, Park na Wzgórzu Wolności

Żeberka duszone w sosie piwnym z cebulą, białą kapustą i kurkami oraz z lanymi kluskami

  • 800g żeberek wieprzowych ekstra (Prosiaczek)
  • 100g mąki
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • 100g musztardy
  • 200g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 500ml piwa
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 80g marchwi
  • 80g selera
  • 20g chleba razowego
  • natka pietruszki
  • 80ml oleju
  • 500g kapusty białej
  • 250g kurek
  • 50g cebuli
  • olej
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • 80g masła
  • 80g mąki
  • kminek
  • 400g lanych klusek

Odcinek nakręcony we współpracy z:

Prosiaczek
Miasto Bydgoszcz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 1 ODC. 8, Park na Wzgórzu Wolności - Gazeta Pomorska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska