Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC. 3 -Wielka Nieszawka i wielkie gotowanie

Akcja specjalna .

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
Skąd do Polski przybyli Olendrzy? Jak żyli wieki temu i całkiem niedawno? Ile z ich tradycji zostało współcześnie? O tym, a także o wielu innych ciekawostkach w najnowszych odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”.

Podróż w czasie

W trzecim odcinku drugiego sezonu naszego smakowitego cyklu zapraszamy do Wielkiej Nieszawki. To tutaj – w Olenderskim Parku Etnograficznym – nasz prowadzący Rafał Godziemski zabiera nas w niezwykłą podróż w czasie.

Smak tradycji


Nie może zabraknąć gotowania. Tym razem Rafał przygotuje….

Pionierzy w piciu kawy

Nasze danie powstaje w domu dla pracowników rolnych.

- Wielu z nich sezonowo lub na stałe zatrudniała pracowników z sąsiednich wsi, np. Polaków. Najbogatsi gospodarze dla swoich parobków mieli wybudowane specjalne budynki, jak ten. Olendrzy od Polaków odróżnili się również stylem życia, np. znacznie wcześniej wśród nich był popularny zwyczaj picia kawy i herbaty. Na początku mówiłem, że w Wielkiej Nieszawce po Olendrach został tylko cmentarz Skąd więc te budynki? Dom, w którym gotuję został przeniesiony do skansenu z Kaniczek. Inne budynki z Gutowa i Niedźwiedzia – opowiada Rafał Godziemski.

Tajemnice olenderskich domów

A co znaleziono na strychu zabytkowego olenderskiego domu? Jakie tajemnice możemy poznać, zwiedzając Olenderski Park Etnograficzny? O tym tylko u nas – w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. Zapraszamy do obejrzenia!

PRZEPIS:

Wędzona polędwiczka podawana ze szparagami

- polędwiczka gospodarska wędzona PROSIACZEK
- kilka listów sałaty
- rzodkiewka
- papryka w płatkach CYKORIA

Sos majonezowo-chrzanowy

- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka majonezu Pomorskiego OCETIX
- 1 łyżka chrzanu
- sól CYKORIA
- pieprz CYKORIA
- natka zielonej pietruszki

Sos ze szparagami

- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- musztarda sarepska OCETIX
- sól CYKORIA
- pieprz CYKORIA
- szczypiorek
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- ugotowane szparagi
- pół pomidora


Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek
Cykoria
Ocetix

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3