Smaki Kujaw i Pomorza sezon 2 odc. 40 - Chrystkowo, cz. 2. Tajemnice życia Menonitów

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
W najnowszym odcinku wracamy do menonickiej chaty w Chrystkowie i gotujemy - tym razem na bazie smakowitej białej kiełbasy.

Pomysłowi gospodarze

Tym razem sprawdzamy, jak funkcjonowały menonickie gospodarstwa.

Okazuje się, że przybysze z Niderlandów byli bardzo pomysłowi. W zachowanej tu oborze do dziś znajduje się unikatowa pochylnia, którą podczas powodzi zwierzęta wprowadzano na piętra.

Święta u osadników

Jakie obyczaje świąteczne mieli menonici? Niestety, nie zachowało się na ten temat wiele informacji. Więcej wiemy o świętach u innego ludu z Niderlandów, czyli Olendrów.

- U nich nie było postu, a w wigilię jadano gęś, kiełbaski, dania z kiszonej kapusty, sałatkę ziemniaczaną, a na deser pierniki – opowiada Rafał Godziemski.

W jego daniu główną rolę odgrywa surowa biała kiełbasa dziadkowa cięta z metra. To produkt bezglutenowy, z wyczuwalnym zapachem naturalnych przypraw. Jest cięta z metra tak jak dawniej przez naszych dziadków, a także, jak dawniej, krucha i soczysta.

Rafał przygotowuje...

Białą kiełbasę nadziewaną farszem z wątróbki, jabłek i majeranku

  • Farsz
  • Cebula
  • 10 dag wątróbki
  • Majeranek CYKORIA
  • Jabłko
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Łyżka mascarpone
  • Kulki mięsne
  • Kiełbasa surowa biała dziadkowa z metra PROSIACZEK
  • Boczek wędzony PROSIACZEK, 6 plastrów
  • Mąka pszenna
  • Olej do smażenia
  • Woda (do przepłukiwania palców)

Sos

  • Łyżka mascarpone
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • Ziarna, np. słonecznik, dynia, sezam
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Ząbek czosnku

Jedyne takie muzeum

Dziś w domu w Chrystkowie działa Ośrodek Dydaktyczno-Muzealny Parku Krajobrazowego Doliny Dolnej Wisły. Muzeum znajduje się naprawdę malowniczym miejscu, w samym sercu Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, który ciągnie się na przestrzeni prawie 100 km i obejmuje ponad 60 tys. ha.

Z pewnością warto zobaczyć to miejsce. Na początek polecamy obejrzenie dwóch odcinki „Smaków” zrealizowane w Chrystkowie.

Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek
Cykoria

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza sezon 2 odc. 40 - Chrystkowo, cz. 2. Tajemnice życia Menonitów - Gazeta Pomorska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska