Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - odc. 28 - Kołuda, cz. 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Zapraszamy na kolejny odcinek Smaków Kujaw i Pomorza. Dziś jesteśmy w jednym z najważniejszych miejsc na mapie kulinarnej województwa – w Kołudzie Wielkiej.

To tutaj, w Instytucie Zootechniki – Państwowym Instytucie Badawczym Zakładu Doświadczalnego - Gęś Biała Kołudzka jest hodowana już od ponad 50 lat. Obecnie jest tak popularną odmianą, że stanowi 98 proc. wszystkich utrzymywanych gęsi w Polsce. Pozostałe to rodzinne rasy regionalne.

Instytut niebawem skończy 75 lat. O tym jubileuszu Rafał Godziemski rozmawia z jego dyrektor, panią dr. inż. Haliną Bielińską.

Najpierw jednak czas na gotowanie!

Duszona gęsina w miodzie i owocach z sosem pomidorowym

  • Pierś i noga GĘŚI BIAŁEJ KOŁUDZKIEJ
  • Sól
  • Majeranek CYKORIA
  • Papryka wędzona CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Olej do smażenia
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka suszonych śliwek
  • Jabłko
  • Ziele angielskie CYKORIA
  • Sól
  • Świeży tymianek
  • Świeży rozmaryn
  • Łyżka masła
  • Kieliszek czerwonego wina
  • Szklanka wody

Sos

  • Oliwa z oliwek
  • Szalotka
  • Imbir, ok. 2 centymetry
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • Sól
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Pół pomidora
  • Papryka wędzona CYKORIA
  • Kmin rzymski CYKORIA
  • Łyżka masła
  • Szklanka soku pomidorowego pikantnego POLSKIE PRZETWORY

Partnerem odcinka jest:
Polskie Przetwory
Cykoria
Z.D.I.Z.P.I.B w Kołudzie Wielkiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - odc. 28 - Kołuda, cz. 1 - Gazeta Pomorska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska