Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - Odcinek Wielkanocny

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Zapraszamy do Ostromecka, gdzie Rafał Godziemski podzieli się z nami aż trzema przepisami na pyszne wielkanocne potrawy.

Tym razem gotujemy w dawnej hrabiowskiej kuchni Pałacu w Ostromecku! Jakie potrawy mogły tu powstawać, na przykład w okresie postu?

Za postną potrawę uważano na przykład ogon bobra, który był rarytasem na pańskich stołach. Pojawiały się na nich także ryby gotowane w mięsnych sosach. Kaczki potrafią pływać, więc zjadano je z czystym sumieniem. Uważano, że to prawie ryby – Rafał Godziemski opowiada, jak dawniej próbowano obchodzić kulinarne reguły.

Więcej ciekawostek dotyczących ówczesnego życia oraz zapomnianych już dziś zwyczajów zobaczycie w filmie.

A co dobrego trafi na stół?

Łosoś w sosie czosnkowo-miodowym

  • Łosoś marynowany z solą, pieprzem i tymiankiem
  • ¼ szklanki oleju makowego WIELKIE RYCHNOWO
  • Cytryna
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Czosnek
  • Łyżka miodu
  • Cebula
  • Burak
  • Ogórek kiszony
  • Jajko
  • Liście mięty
  • Łyżka majonezu Pomorskiego OCETIX
  • 2-3 łyżki oleju konopnego WIELKIE RYCHNOWO
  • Koperek i sałata do dekoracji

_____________________________________________

Śledzik z bekonem

  • Awokado
  • Pomidor
  • 2 łyżki majonezu OCETIX
  • Jajko ugotowane na twardo
  • Czosnek niedźwiedzi CYKORIA
  • Pół cytryny
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz CYKORIA
  • Garść liści świeżego szpinaku
  • Marynowane śledzie
  • 3 plastry bekonu

_____________________________________________

Pierś z kurczaka z serowym farszem

  • Pierś kurczaka
  • Odrobina mąki
  • Świeży rozmaryn
  • Świeży tymianem
  • Masło SEROWARNIA JASIURKOWSCY
  • Olej do smażenia

Farsz

  • Ser podpuszczkowy z orzechami SEROWARNIA JASIURKOWSCY
  • Natka pietruszki
  • Czosnek
  • Cebula
  • Kilka pieczarek
  • Purée z zielonego groszku
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz kolorowy CYKORIA
  • Pomidory suszone CYKORIA

Sos

  • Cebula
  • Czosnek
  • Masło SEROWARNIA JASIURKOWSCY
  • Ser podpuszczkowy z pomidorami SEROWARNIA JASIURKOWSCY
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz kolorowy CYKORIA
  • Kieliszek białego wina
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Zielony groszek
  • Natka pietruszki

Odcinek powstał we współpracy z:
Cykoria
Ocetix
Gospodarstwo Jasiurkowski
Oleje Rychnowo

Zdrowych i wesołych Świąt życzą:

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - Odcinek Wielkanocny - Gazeta Pomorska