Smaki Kujaw i Pomorza - Tuchola od kuchni

Artykuł sponsorowany

Wideo

Zobacz galerię (6 zdjęć)

W tym odcinku Rafał Godziemski odwiedza Tucholę – stolicę Borów Tucholskich. O regionie opowiada mu Maria Ollick, która te okolice zna jak mało kto. Pani Maria jest autorką licznych publikacji o kulturze borowiackiej. Za swoje zasługi dla lokalnego środowiska otrzymała tytuł Honorowego Obywatela Tucholi.

O odrębnej tożsamości mieszkańców Borów Tucholskich świadczy chociażby gwara, jaką posługują się mieszkańcy. Wielość wpływów kulturowych sprawiła jednak, że nie można mówić o ich jednorodności. Borowiacy dzielą się na kaszubiących – Boraków (okolice Chojnic, trójkąt Chojnice - Konarzyny – Swornegacie) i niekaszubiących - Borowiaków Tucholskich (powiat tucholski, okolice Czerska i Rytla). W gwarze borowiackiej wiele jest naleciałości z wielkopolski, a najprościej jej charakter oddaje określenie „spolszczony kaszubski”.

Bory Tucholskie to jeden z największych kompleksów sosnowych w Polsce. Nic więc dziwnego, że kuchnia Borowiaków bazuje na leśnych smakach i aromatach – grzybach, jagodach, malinach. Brak żyznych gleb powodował, że uprawiano tu głównie ziemniaki i zboża. Dlatego w regionalnym menu znajdziemy przede wszystkim proste i sycące potrawy, takie jak: babka ziemniaczana, mace borowiackie, pieczeń „fałszywy zając”, zupa ziemniaczana, czy sztrucel z kapustą i grzybami. W tym odcinku pani Maria opowiada jakie dania znajdują się na tradycyjnym borowiackim stole wigilijnym.

tuchola

Przepis

Pierożki z dziadkowym pasztetem z żurawiną na sosie miodowo musztardowym

Farsz

- 120 g pasztetu dziadkowego z żurawiną Prosiaczek

- 30 g twarogu Premium Jagr

- sól

- olej

- 1 łyżka natki pietruszki

Sos

- 70 g musztardy sarepskiej Ocetix

- 30 g masła Premium z Warlubia Jagr

- 20 g cebuli

- 70 ml kremowej ze śmietanką 18% Jagr

- 40 g miodu

- sól

- pieprz

- natka pietruszki

- ząbek czosnku

Ciasto pierogowe wg własne przepisu


Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek

Jagr

Ocetix

Gmina Tuchola

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza - Tuchola od kuchni - Gazeta Pomorska

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3