MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Soczysty schab w kefirze to idealny pomysł na obiad. Tym daniem zaskarbisz sobie podniebienia gości. Znika do ostatniego kawałka

Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na mięsny obiad? Przygotuj schab w kefirze
Szukasz pomysłu na mięsny obiad? Przygotuj schab w kefirze 123rf.com/potowizard/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na obiad? Aby uzyskać miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach mięso, warto sięgnąć po sprawdzone metody, które wydobędą z niego to, co najlepsze. Zdecydowanie polecam marynowanie schabu w kefirze, z kawałkami cebuli. Kefir znakomicie zmiękcza mięso, nadając mu wyjątkowy smak i zapach. Poznaj przepis na obłędny schab w kefirze.

W skrócie:

Lekko kwaśny kefir to świetny dodatek do marynat, z racji tego, że jest naturalnym produktem zmiękczającym mięso. W podobny sposób działa maślanka i jogurt. Dzięki zawartości kwasu mlekowego kefir doskonale rozkłada włókna mięsa. Tak przygotowane plastry wieprzowiny są delikatniejsze i bardziej soczyste. Charakterystyczny smak nabiału uzupełnia się z przyprawami i suszonymi ziołami. Poznaj przepis na aromatyczne plastry schabu w kefirze.

Schab w kefirze – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina marynowania + 2 godziny pieczenia.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g schabu,

  • 300 ml kefiru,

  • 3-4 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1/4  łyżeczki ostrej papryczki,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka tymianku.

Jak zrobić schab w kefirze?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj marynatę. W dużej misce połącz kefir z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz olejem rzepakowym.

  2. Następnie dodaj posiekane suszony tymianek. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

  3. Schab opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

  4. Następnie włóż mięso do przygotowanej marynaty kefirowej, upewniając się, że jest równomiernie pokryte z każdej strony.

  5. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym bardziej przejdzie aromatami i smakami.

  6. Po zamarynowaniu mięso wyjmij z lodówki na około 30 minut przed pieczeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową.

  7. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Schab wyjmij z marynaty, delikatnie oczyść z nadmiaru kefiru i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

  8. Schab w kefirze piecz przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.

  9. Gotowy schab wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby ostygł.

  10. Następnie pokrój na plastry i podawaj z wybranymi dodatkami np.: purée ziemniaczanym, kaszą gryczaną lub surówką z białej kapusty.

Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia apetycznego schabu na obiad dla całej rodziny. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska