W skrócie:
Lekko kwaśny kefir to świetny dodatek do marynat, z racji tego, że jest naturalnym produktem zmiękczającym mięso. W podobny sposób działa maślanka i jogurt. Dzięki zawartości kwasu mlekowego kefir doskonale rozkłada włókna mięsa. Tak przygotowane plastry wieprzowiny są delikatniejsze i bardziej soczyste. Charakterystyczny smak nabiału uzupełnia się z przyprawami i suszonymi ziołami. Poznaj przepis na aromatyczne plastry schabu w kefirze.
Schab w kefirze – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina marynowania + 2 godziny pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g schabu,
300 ml kefiru,
3-4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki ostrej papryczki,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka tymianku.
Jak zrobić schab w kefirze?
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj marynatę. W dużej misce połącz kefir z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz olejem rzepakowym.
Następnie dodaj posiekane suszony tymianek. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Schab opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Następnie włóż mięso do przygotowanej marynaty kefirowej, upewniając się, że jest równomiernie pokryte z każdej strony.
Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym bardziej przejdzie aromatami i smakami.
Po zamarynowaniu mięso wyjmij z lodówki na około 30 minut przed pieczeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Schab wyjmij z marynaty, delikatnie oczyść z nadmiaru kefiru i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Schab w kefirze piecz przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
Gotowy schab wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby ostygł.
Następnie pokrój na plastry i podawaj z wybranymi dodatkami np.: purée ziemniaczanym, kaszą gryczaną lub surówką z białej kapusty.
Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia apetycznego schabu na obiad dla całej rodziny. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?