Sprawdź, co w piątkowym wydaniu "Nowości" [ZAPOWIEDŹ]
Żywieniowe hity, kity i mity. Co będziemy jeść w 2019 roku?
W 2019 roku zjemy jeszcze mniej mięsa niż w roku obecnym. Podobno zasmakuje nam owoc o smaku... wieprzowiny, urzekną probiotyczne kiszonki i oczaruje olej z konopi.
Hitem mijającego roku 2018 z pewnością było tak zwane superfood, czyli naturalne produkty zawierające bogactwo odżywczych wartości. Na liście najpierw znalazły się jagody goi, nasiona chia, jadalna cibora, orzechy tygrysie i matcha, odmiana zielonej herbaty. Zaraz potem dołączono do niej polskie superfood, czyli aronię, brokuły, chrzan, czosnek, dynię i czarne jagody. Oczywiście, termin superfood ukuli spece od marketingu i dietetycy szybko zaczęli mówić, że to nie żywieniowy hit, tylko mit, ale przecież nikomu te nasiona chia nie zaszkodziły...