Sprawdzone przepisy na domowe przetwory. Wiesz, jakie są metody przygotowywania?

Newsroom 360
Newsroom 360
Domowe przetwory powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Najlepiej smakują te przygotowane samodzielnie. Są również zdecydowanie zdrowsze i naturalne, niż ich sklepowe odpowiedniki. Najlepiej wybierać sezonowe owoce i warzywa, z własnego ogródka lub zakupione na targu od zaufanego sprzedawcy. Zastanawiasz się, jak przygotować ogórki konserwowe lub sok z aronii? A może chcesz wiedzieć, jak zrobić własnych przecier pomidorowy? Podpowiadamy sprawdzone przepisy na domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Wypróbuj i ciesz się pysznym smakiem samodzielnie przygotowanych przetworów. Poznaj różne metody na domowe przetwory.
Domowe przetwory powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Najlepiej smakują te przygotowane samodzielnie. Są również zdecydowanie zdrowsze i naturalne, niż ich sklepowe odpowiedniki. Najlepiej wybierać sezonowe owoce i warzywa, z własnego ogródka lub zakupione na targu od zaufanego sprzedawcy. Zastanawiasz się, jak przygotować ogórki konserwowe lub sok z aronii? A może chcesz wiedzieć, jak zrobić własnych przecier pomidorowy? Podpowiadamy sprawdzone przepisy na domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Wypróbuj i ciesz się pysznym smakiem samodzielnie przygotowanych przetworów. Poznaj różne metody na domowe przetwory. CC0
Domowe przetwory powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Najlepiej smakują te przygotowane samodzielnie. Są również zdecydowanie zdrowsze i naturalne, niż ich sklepowe odpowiedniki. Najlepiej wybierać sezonowe owoce i warzywa, z własnego ogródka lub zakupione na targu od zaufanego sprzedawcy. Zastanawiasz się, jak przygotować ogórki konserwowe lub sok z aronii? A może chcesz wiedzieć, jak zrobić własnych przecier pomidorowy? Podpowiadamy sprawdzone przepisy na domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Wypróbuj i ciesz się pysznym smakiem samodzielnie przygotowanych przetworów. Poznaj różne metody na domowe przetwory.

Domowe przetwory – podstawowe informacje

Domowe przetwory przygotowujemy końcem lata i początkiem jesieni. Pamiętaj, że owoce i warzywa mają być świeże, ale nie bardzo dojrzałe. Nie mogą być również uszkodzone. Ważne jest również, by wybierać sezonowe produkty.

Oprócz świeżych owoców i warzyw do przetworów będą potrzebne również słoiki. Muszą być starannie umyte i wyparzone lub wyprażone w piekarniku. Jeśli używasz słoików używanych, zwróć uwagę na to, czy nakrętki nie są uszkodzone oraz czy słoik nie przeszedł zapachem produktów, które były w nim wcześniej.

Słoiki trzeba wyparzyć lub wyprażyć. W celu wyparzenia słoików wsadź je do garnka z zimną wodą i doprowadź wodę do wrzenia na wolnym ogniu. W taki sposób wyparzaj słoiki przez 5 min. Następnie pozostaw je do ostygnięcia i porządnie je wysusz. Słoiki można wyparzać również w mikrofali i zmywarce. Innym sposobem jest wyprażanie słoików. Słoiki (bez nakrętek) wsadź na blaszce do piekarnika nagrzanego do 100°C na 5 min. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim słoiki do wystygnięcia. Przy tej metodzie nie trzeba wycierać słoików. Pamiętaj jednak, żeby nie wkładać mokrych lub zimnych słoików do piekarnika, bo pękną.

Masz wszystkie potrzebne produkty?

miejsce #1

Mleko Owcze 0,75 l Austriackie

171,00 zł13,99 zł-92%
miejsce #2

Kier

Filety anchois anchovies w oleju 600g

33,00 zł3,99 zł-88%
miejsce #3

Storck

Toffifee Bombonierka 125G

44,77 zł6,99 zł-84%
miejsce #4

Alter Medica

AlterMedica Sok Z Pokrzywy 500Ml

41,99 zł11,51 zł-73%
miejsce #5

Ecobi

Migdały Kalifornijskie całe 1kg Migdał cały Ecobi

33,90 zł19,50 zł-42%
miejsce #6

Fungopol

Fungopol Konfitura z dzikiej róży 200 g

11,50 zł6,85 zł-40%
miejsce #7

Wasa

Wasa żytnie delikates pieczywo chrupkie 210g

7,41 zł4,65 zł-37%
miejsce #8

Haribo

Haribo Minis Żelki Misie 10g opakowanie 100szt

59,99 zł40,22 zł-33%
miejsce #9

Juleko - Czarny czosnek BIO pasta 100g

54,00 zł36,80 zł-32%
miejsce #10

Ferrero

Nutella Krem 600g

28,17 zł19,99 zł-29%
miejsce #12

Fanex

Fanex Sos andaluzyjski Fanex 950g

14,87 zł12,49 zł-16%
miejsce #14

Kamis

Kamis pikantny kurczak panierka do drobiu 90g

3,79 zł3,79 zł
miejsce #15

Sonko

Sonko Ryż sushi 200 g (2 torebki)

4,29 zł4,29 zł
miejsce #16

Promienie Słońca

Promienie słońca Orzechy macadamia 250g

29,99 zł29,99 zł
miejsce #17

Fanex

Fanex Sos amerykański Fanex 950g

14,69 zł14,69 zł
miejsce #18

Albumina - Białko W Proszku - 25g

7,00 zł7,00 zł
miejsce #19

Świętokrzyskie Grzyby Suszone

Świętokrzyskie Grzyby Suszone Borowik Suszony Podgrzybek Koźlarz ...

83,00 zł83,00 zł
miejsce #20

Wedel

E Wedel Bombonierka Chopin 272G

49,80 zł49,80 zł
Materiały promocyjne partnera

Domowe przetwory – metody przygotowywania

Istnieje kilka metod przygotowywania domowych przetworów. Są to:

  • Marynowanie – marynowanych potraw nie można jeść w dużych ilościach, ponieważ mogą niekorzystnie wpływać wtedy na zdrowie. Najlepiej używać dobrej jakości octu winnego. Marynata musi odstać co najmniej 2-3 tyg. Po otwarciu powinno się je jak najszybciej zjeść.
  • Mrożenie - mrożone owoce i warzywa zachowują niemal wszystkie składniki odżywcze. Warzywa korzeniowe przed mrożeniem warto obrać, pokroić i krótko zagotować. Mrożone owoce i warzyw
  • Kiszenie – kiszonki dobrze wpływają na jelita, pobudzają apetyt i trawienie. Warzywa, które najlepiej nadają się do kiszenia: kapusta, ogórki, buraki, kalafiory, marchew, rzodkiew, cebula. Owoce, które najlepiej się sprawdzą do kiszenia: jabłka, śliwki węgierki, gruszki, także cytryny i winogrona. Owoce powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Nie mogą mieć żądnych uszkodzeń i zepsutych części. Owoce i warzywa powinny być całkowicie przykryte sokiem, by nie rozwijała się na nich pleśń.

  • Pasteryzowanie – pasteryzacja jest jedną z najpopularniejszych metod. Technika ta polega na ogrzewaniu produktów do temperatury pomiędzy 60° a 100°C w zamkniętym pojemniku. Są dwie techniki pasteryzacji – na mokro i na sucho.

  • Suszenie – suszone owoce i warzywa tracą swoje witaminy w trakcie suszenia. Suszone owoce doprze wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Jednak z racji na ich wysoką kaloryczność nie powinno się ich jeść w dużych ilościach. Najlepiej jest suszyć owoce i warzywa w piekarniku, ponieważ wysoka temperatura dodatkowo zabija drobnoustroje.

Dobry blender to podstawa w kuchni

miejsce #1

Bosch

Bosch MMR08A1

155,00 zł89,00 zł-43%
miejsce #2

Esperanza

ESPERANZA EKM025

491,17 zł299,98 zł-39%
miejsce #3

Tefal

TEFAL BL435831

241,81 zł183,27 zł-24%
miejsce #4

Tefal

TEFAL BL435831

179,00 zł
miejsce #5

Bosch

BOSCH ERGOMIXX MSM66150

144,99 zł
miejsce #6

Tefal

Tefal Perfectmix+ BL811D38

315,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Domowe przetwory – przepisy

Podajemy kilka przepisów na domowe przetwory.

  • Ogórki konserwowe - składniki na 3 słoiki: 1 kg ogórków gruntowych, szklanka octu spirytusowego 10%, litr wody, 80 g cukru, łyżka soli kamiennej, 1 marchewka, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, pół korzenia chrzanu, 2 gałązki kopru z baldachimami, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 3 łyżeczki ziaren gorczycy.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej wodę i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj wodę i następnie dodaj sól i cukier. Ponownie zagotuj wodę a następnie zmniejsz ogień i gotuj wywar pod przykryciem przez 10 min. Odstaw garnek z palnika i po chwili wlej ocet. Odstaw do całkowitego przestygnięcia. Następnie marchewki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i podziel na kawałki. Ząbki obierz i przekrój na pół. Chrzan obierz i pokrój na plasterki. Koper również podziel na mniejsze kawałki. Do słoików wsyp po łyżeczce gorczycy i dodaj po równo pokrojone warzywa. Umyte ogórki wsadzaj do słoików pionowo, jasną stroną do góry. Do słoików wlej zalewę tak, by przykryła ogórki. Od razu zakręcaj słoiki. Ogórki przed schowaniem do spiżarki należy poddać pasteryzacji.

  • Sok z aronii - składniki na 1,2 l: 1 kg owoców aronii, garść liści aronii, 500 g cukru, 500 ml wody.

Sposób przygotowania:

Owoce umyj a następnie zdejmij z gałązek. Owoce z liśćmi umieść w garnku i zalej wodą. Zagotuj wywar pod przykryciem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 40 min. Po tym czasie nie zdejmuj przykrywki i odstaw do wystygnięcia. Następnie do drugiego garnka przelej sok przez sito. Dodaj cukier. Na małym ogniu gotuj sok ciągle mieszając, by cukier nie osiadł na dnie i się nie przypalił. Jak cukier się rozpuści i sok lekko zagotuje możesz przelać go do butelek.

  • Przecier pomidorowy - składniki na 1,2 l: 2 kg pomidorów, 5 g cukru, 5 g soli, szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zagotuj. Na małym ogniu gotuj je tak długo, aż się rozgotują. Rozgotowane pomidory przecieraj przez sitko do naczynia. Zagotuj przecier z przyprawami. Gotuj tak długo, aż uzyskasz satysfakcjonującą gęstość.

Okazje

Materiał oryginalny: Sprawdzone przepisy na domowe przetwory. Wiesz, jakie są metody przygotowywania? - Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie