POLECAMY: Jak stworzyć domowy kącik telewizyjny?[/b]
Klasyczny, świąteczny piernik. Jak go przyrządzić?
Piernik to jedno z najczęściej pieczonych ciast na święta Bożego Narodzenia. Jeśli nigdy go nie przygotowywaliście, nie martwcie się - nietrudno go przyrządzić, a my mamy dla Was sprawdzone przepisy. Do ciasta można dodać orzechy, bakalie i inne smakołyki. Sami wybierzcie, czy wolicie piernik z powidłami czy może ten bardziej tradycyjny. Wcale nie musicie piec go na wiele tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Możecie przygotować piernik na dzień przed wigilią.
Polecamy
- 500 plus. Komu i za co mogą odebrać świadczenie 500 plus? Sprawdź!
- Szczepienia na koronawirusa: benefity dla zaszczepionych!
- Pogoda na zimę 2020/2021: kiedy spadnie śnieg?
- Święta 2020 - Ikea, Black Red White: co można kupić taniej do domu?
- Życzenia świąteczne na Boże Narodzenie 2020 idealne na sms-a, kartkę, czy maila
- Nowe obostrzenia dotyczące świąt! Co nas czeka?
Świąteczny piernik z orzechami. Przepis Roberta Makłowicza
W Internecie nietrudno znaleźć kilka przepisów na piernik autorstwa cenionego polskiego kucharza i smakosza Roberta Makłowicza. My wybraliśmy dla Was ten - naszym zdaniem - najciekawszy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1/4 kostki masła
- 4 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- mały proszek do pieczenia
- przyprawa do pierników (cała)
- skórka otarta z połowy cytryny
- 300 g orzechów włoskich grubo posiekanych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw gotujemy cukier z miodem przez 3 minuty. Całość studzimy, dodajemy masło i jajka, przez cały czas mieszając. Następnie proszek do pieczenia mieszamy ze śmietaną, a kiedy wyrośnie, wlewamy masę do pozostałych składników. Później mieszamy mąkę z przyprawą do piernika, bakaliami i skórką cytryny.
- Gęstość ciasta powinna być jak biszkopt - czytamy w przepisie.
Piernik pieczemy w średniej temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę 15 minut. Gdy ciasto wyrośnie i ma pęknięty środek, wówczas jest udane.
Świąteczny piernik według przepisu Magdy Gessler
A co powiecie na piernik według receptury Magdy Gessler?
- Moja mama robiła najlepszy piernik. Taki, który nie musiał dojrzewać dwa, trzy miesiące wcześniej, tylko taki, który był zawsze wilgotny i można go było zrobić dwa dni przed świętami. I był pyszny. I to jest ten przepis - mówi Magda Gessler.
SKŁADNIKI
Zaprawa piernikowa
- przyprawa do piernika – 9 g
- goździki mielone – 8 g
- cynamon mielony – 8 g
- imbir mielony lub świeży – 8 g
- kardamon mielony – 8 g
- sól, pieprz do smaku
- 200 g miodu
- 100 ml wody
- 20 g masła
- 20 g kakao
- 100 g cukru
- Ja czasem jeszcze dodaję wanilii, ale to nie jest konieczne - mówi Magda Gessler.
Wszystko razem wolno gotujemy, cały czas mieszając.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- 300 g białek jaj
- 300 g cukru
- 150 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g rodzynek
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g skórki pomarańczowej (przesmażonej na maśle)
- powidła śliwkowe
- polewa czekoladowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku ubijamy białka z cukrem, a następnie łączymy z zaprawą piernikową. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, bakalie i skórkę z pomarańczy, a następnie delikatnie mieszamy. Przekładamy wszystko do formy. Pieczemy przez 25 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu kroimy piernik na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Na koniec polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?