- Latem bardzo dużo grilluję. To moja domena i jeżeli chodzi o potrawy z grilla, to w domu mam na nie wyłączność - mówi Michał Jasiński. - Marynowana karkówka, żeberka czy też grillowana szynka to moje specjalności.
Michał Jasiński podkreśla zarazem, że smaki polskiej kuchni są najbliższe jego podniebieniu.
- Mówi się, że polska kuchnia jest tłusta i ciężkostrawna, ale to chyba jej wyróżnik, który wcale nie musi być wadą, o ile zachowamy umiar - uważa rzecznik.
W swoim prywatnym menu pan Michał ma kilka ulubionych dań. Szczególnie przepada za różnego rodzaju zapiekankami, zwłaszcza za ziemniaczanymi z serem.
- To proste i szybkie w przygotowaniu danie. Największą jego zaletą jest to, że można je modyfikować na wiele sposobów według własnego uznania - zaznacza Michał Jasiński.
Przepis na tę potrawę nie jest skomplikowany. Potrzebujemy 1 kg ziemniaków, 250 g żółtego sera,
1 jajko, 250 ml śmietanki 30-proc., 1 łyżkę masła osełkowego, sól morską, pieprz, ewentualnie szczyptę gałki muszkatołowej
- Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z przyprawami i roztrzepanym jajkiem. Formę smarujemy masłem, układamy warstwami ziemniaki i cienkie plasterki żółtego sera - zaleca Michał Jasiński. - Powtarzamy warstwy, na samej górze układamy plasterki ziemniaków i zalewamy potrawę bitą śmietaną z przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. (mm)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?