Sztuka rzucania mięsem

Redakcja
Komu bezdymowe brykiety, superfartuchy i superwaliza z akcesoriami dla rusztmistrza? Minimalistom wystarczy ponoć kilka kiełbasek i garść węgla drzewnego!

Komu bezdymowe brykiety, superfartuchy i superwaliza z akcesoriami dla rusztmistrza? Minimalistom wystarczy ponoć kilka kiełbasek i garść węgla drzewnego!

<!** Image 2 align=none alt="Image 169135" sub="Bez grillowania nie można sobie dziś wyobrazić imprezy w ogrodzie albo... imprezy masowej / Fot. MW Media">Za chwilę rozpoczyna się sezon grillowy, czyli rozrywka „kupiona” przez Polaków po części od Anglików, od Amerykanów i Australijczyków, piewców tzw. barbecue (czyt. barbekju), dla których przyjęcia na świeżym powietrzu z mięsnym aromatem w tle to niemalże weekend powszedni. Nasze grillowanie to jednak zwykle tylko namiastka oryginalnego barbecue, o czym piszemy na pasku obok.

<!** reklama>Oferta handlowa dla miłośników pieczenia rozrasta się w roku na rok. W poszukiwaniu grillowych gadżetów przewertowaliśmy dla Państwa Internet i gazetki lokalnych supermarketów. Ceny są różne. Co prawda niejedna szczęka opada na widok grilla węglowego kosztującego powyżej tysiąca złotych, ale od razu koi serce widok rusztu też przyzwoitego, w cenie do 100 złotych. Na co zwracać uwagę? Na materiał, z którego ów grill wykonano, na stabilność, na sposób połączenia poszczególnych części. Używałam grilla, który potrafił „rozjechać” się w trakcie imprezy!

- I tak najbardziej popularne są urządzenia przenośne, na dwóch, trzech nóżkach, ale równie chętnie klienci wybierają te znacznie stabilniejsze, na wózku - słyszymy w biurze obsługi klienta internetowego sklepu dla grillujących. - Można oczywiście zdecydować się na grill stały.

Znawcy tematu podpowiadają przy tej okazji, że grill otwarty jest bardzo łatwo zbudować - z cegły, z kamieni polnych. Ma otoczone z trzech stron palenisko, z którego dym uchodzi do góry. Wada? Statyczność. Gdy grillujący stoi przy węglach, reszta się bawi...

Porównaliśmy ceny z zeszłego roku i te sprzed przed dwóch lat. Niewiele się różnią od aktualnej oferty. Przybyło co prawda kosztownych gadżetów, ale baza, czyli grille siedzą na podobnej półce cenowej. Ceny tradycyjnych grilli zależą od ich wielkości i stopnia skomplikowania. Np. marketach Carrefour klasyczny grill wypatrzyliśmy w minionym sezonie w cenie od 39,95 zł do 59 zł. Trafiają się jednak egzemplarze zwane „jednoosobówkami”. To malutki grill w cenie od 5 (okazyjnie) do 10 zł, na którym można upiec najwyżej dwie kiełbaski, albo sztukę mięsa. - Zawsze wożę w bagażniku kilka takich małych grilli. Każdy jest zaopatrzony w rozpałkę - mówi pani Anna, lokalna podróżniczka. - W ciągu pół godziny mam lunch. Lepsze to niż wątpliwej świeżości obiad w knajpie. Ostatnio piekłam kiełbaski nad jeziorem.

Krótki wyciąg z cennika współczesnego. Przenośny grill z torbą termiczną można nabyć za ok. 140 złotych. Zestaw do grillowania ze stali chromowanej: szczypce, łopatka, widelec - 7,74 zł.

Zestaw do grillwania w walizeczce, a w środku 17 sztuk narzędzi ze stali chromowanej z drewnianymi uchwytami - 49 zł. Szczypce ze stali nierdzewnej - 9,57 zł, łopatka - 6,97 zł. Miech wspomagający rozpalenie ognia - 27.32 zł. Szpikulce do szaszłyków ze stali chromowanej, 4 sztuki - 6,11 zł, szpikulce z bambusa, 60 sztuk - 2,49 zł. Ruszt do smażenia ryby - 16 zł, kosz do grillowania owoców morza i warzyw - 21 zł. Fartuch - 7,80 zł, rękawica ochronna - 8 zł. Rozpałka - 4 zł.

Wymagającym i dbającym o zdrowie producenci polecają bezzapachowe, bezdymowe ekologiczne brykiety z łupin kokosa (15 złotych za opakowanie). Można na nich grillować aż do trzech godzin. Brykiety kokosowe pozwalają ponadto grillować już po 3 minutach od rozpalenia! I nie trzeba używać rozpałki.

A teraz rzut oka na drugą stronę medalu. Zorganizowanie imprezy w plenerze to przecież nie tylko koszt ewentualnego zakupu grilla i stosownych akcesoriów. Czeka nas wyprawa do rzeźnika, a tam: karkówka - 14,99 zł, boczek świeży - 12 zł, kiełbasa śląska - 12,99 zł, kiełbasa biała 13,99 zł, skrzydełka kurczaków - 6,29 zł. W spożywczym trzeba kupić pieczywo (około 2 złote za bochenek), ketchup - od ok. 2 zł, musztarda, od ok. 2 zł. Sklep warzywny: ogórki świeże 5 zł kg, pomidory 6 zł kg, kapusta pekińska - 5 zł, ogórki kiszone 3 zł kg.

Wytrawny grillmistrz marynuje mięso. Najlepsze są marynaty z dodatkiem kwasów, bo nie tylko zmiękczają mięso, ale i poprawiają jego smak. Używa się więc np. maślanki, jogurtu czy sosu winegret, wzbogacając je przyprawami.

Powszechnie stosowanym sposobem na podrasowanie smaku mięsa jest polewanie go, już w trakcie pieczenia, sokiem, winem lub piwem.

Ile kosztuje mięso?

  • karkówka - 14,99 zł

  • skrzydełka kurczaka - 6,29 zł

  • kiełbasa biała - 13,99 zł

  • boczek świeży - 12 zł

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie