Tak fałszują żywność w Toruniu i okolicy! Na jakie towary uważać?
Wczoraj (10.12) Inspekcja Handlowa w Bydgoszczy opublikowała wyniki kontroli w gastronomii, przeprowadzonych w III kwartale br. Znów są smutne. Kontrolą objęto łącznie 11 placówek gastronomicznych, we wszystkich stwierdzając nieprawidłowości polegające na podmianie asortymentowej surowców, bo konsumentom wydano potrawy, do produkcji których użyto składników innych niż deklarowano, tj. w przypadku:
➢ Tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta, parmezan, zamiast sera feta użyto sera miękkiego solankowego – tłustego FAVITA,
➢ gorącej belgijskiej czekolady z bitą śmietaną, zamiast śmietany użyto mieszanki śmietanki i olejów roślinnych UHT „Debic”,
➢ Cappy soku czarna porzeczka podano „Cappy Nektar czarna porzeczka” (w oryginalnym opakowaniu producenta).
Polecamy:
Premie absencyjne w sklepach
Emerytury w polsce za 30 lat. Ile dostaniesz?