Za co Polacy tak pokochali gruzińskie wypieki? Jaki jest sekret powodzenia gruzińskiego chleba puri (wygląda jak okrągły, płaski placek) czy chaczapuri? Bywa, że po te przysmaki kolejki ustawiają się na ulicy. Z pewnością podoba nam się to, że wypieki powstają na naszych oczach - w efektownie wyglądającym piecu tone. Można podglądać proces pieczenia i sycić się zapachem. Doceniamy także to, że gruzińskie specjały przygotowują gruzińscy piekarze.
Polecamy
Oczywiście, nie byłoby zainteresowania produktami, gdyby nie odpowiadające Polakom gruzińskie smaki. Podobają nam się szczególnie wypieki z serem, jajkiem, fasola, mięsem. Amatorów mają też jednak słodkości. Skąd wziął się boom na gruzińskie piekarnie? Jaki jest sekret ich sukcesu? Kto je prowadzi, a kto w nich piecze? Jak nad Wisła odnajdują się Gruzini?
Szeroko o tym już w najbliższy piątek, w Magazynie "Nowości".

W jakim kierunku powinna się zmieniać UE?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Kate stawia czoła oskarżeniom o rasizm. Książka „Endgame” mocno uderza w księżną
- Pracownice żłobka znęcały się nad dziećmi. Do placówki uczęszczały dzieci celebrytów
- Szokujące słowa politologa. "Potrzebujemy walizeczki z czerwonym przyciskiem"
- Dzicy lokatorzy sterroryzowali Barcelonę. Walczyło z nimi 300 policjantów!