Zobacz wideo: Dramatyczne dane dotyczące zgonów w Polsce
Jednym z ważnych mikroelementów w organizmie człowieka jest cynk. Zapotrzebowanie na niego nie jest wielkie — wynosi około
5 mg dziennie — to jednak poprzez złą dietę można doprowadzić do jego niedoborów. Najpierw warto się zastanowić, co dobrego dla naszego organizmu znaczy cynk.
Cynk i jego właściwości
Cynk jest bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu:
- To między innymi dzięki niemu mamy dobrą kondycję włosów, paznokci oraz na skóry.
- Pomaga w gojeniu ran, podrażnień, a nawet trądziku, łuszczycy czy oparzeń
- Pobudza do pracy grasicę i trzustkę oraz uczestniczy w przemianach białek, tłuszczy i węglowodanów.
Jak czytamy na stronie apteka-melissa.pl, cynk jest pomocny w leczeniu m.in.: cukrzycy, niedoczynności tarczycy, schizofrenii czy depresji. Cynk wzmacnia też odporność organizmu i poprawia sprawność intelektualną. Łagodzi objawy osteoporozy, zapalenia jelit, hemoroidów czy wrzodów. Ma też korzystny wpływ na płodność i regulowanie cyklu miesiączkowego. Ponadto, przeciwdziała prostacie, podnosi poziom testosteronu i wpływa na jakość nasienia u mężczyzn. Chroni też komórki organizmu przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. To dzięki cynkowi mamy możliwość odczuwać zapachy i smaki.
W czym jest najwięcej cynku?
Spożycie dzienne cynku dla dorosłej osoby wynosi co najmniej 5 mg. Znajduje się on w wielu produktach. Zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych.
Najwięcej cynku zawierają takie produkty roślinne:
- pestki dyni,
- otręby pszenne,
- kakao,
- kasza gryczana,
- fasola,
- orzechy nerkowca,
- pistacje,
Produkty odzwierzęce:
- wątróbka,
- mięso wołowe,
- mięso z kurczaka
- ostrygi,
- kraby,
Cynk i jego niedobory
Jednym z nich jest zmniejszeniem odporności. Infekcje połączone mogą być z ciągłym uczuciem zmęczenia i zaburzeniami koncentracji.
Zewnętrznie niedobory cynku najłatwiej rozpoznać po pogarszającym się stanie skóry, włosów i paznokci. Włosy zaczynają wypadać, a paznokcie stają się bardziej kruche. Gorzej goją się nawet drobne rany.
Osoby, które mają za mało pierwiastka, skarżą się na suchość w ustach i pogorszenie smaku, a także węchu, co prowadzi do utraty apetytu. Małe stężenie cynku w organizmie może skutkować anemią. Warto zatem raz do roku zbadać sobie poziom mikroelementów w tym cynku w organizmie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?