Spis treści
Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę
Czym są mole spożywcze?
Zacznijmy od wyjaśnienia, czym są mole spożywcze. Jest to popularne określenie na mklika mącznego oraz omacnicę spichrzankę. Owady te występują aż w kilkuset różnorodnych odmianach, co też sprawia, że nie mają jednego ubarwienia. Z zasady osiągają one długość około 10 milimetrów, a skrzydła są zazwyczaj kremowe, srebrne lub białe. Czasem jednak barwa dochodzi do brunatnej.
Mole spożywcze w kuchni - skąd się biorą?
Skąd te owady biorą się w naszej spiżarni? Przede wszystkim zdarza się, że sami je przynosimy z zewnątrz. Ma to miejsce zwykle podczas zakupów - w takiej sytuacji warto zwrócić uwagę na kupowane produkty. Jeśli widzimy larwy lub drobną pajęczynkę, absolutnie nie powinniśmy wybierać takich towarów. Najlepiej też unikać wszystkich sąsiadujących z nimi. W niezwykle rzadkich przypadkach mole spożywcze dostają się do mieszkania poprzez otwarte okno lub piwnicę.
Jak wiele jaj składają mole?
Dorosły osobnik przybiera postać przypominającą motyla. Jeden okaz może złożyć nawet kilkaset jaj, które składuje w cukrze, otrębach oraz produktach mącznych. Z nich około po 8 dniach wykluwają się larwy wyglądające niczym kilkumilimetrowe gąsienice. Następnie rozpoczynają one intensywne żerowanie, aż przepoczwarza się w motyla. Proces ten trwa nawet dziewięć miesięcy, choć w niektórych przypadkach jest to zaledwie kilkanaście dni.
Ocet jabłkowy na mole
Jedną z metod walki z molami jest stosowanie octu jabłkowego, który jest stosunkowo tani i łatwo dostępny. Ten można wykorzystać na dwa sposoby:
- Można nim przetrzeć szafki z suchymi produktami, co zabezpieczy je przed późniejszym atakiem moli. Wynika to z faktu, że zapach ten jest dla owadów nieprzyjemny, duszący, a zatem i odstraszający.
- Można przygotować pułapkę w postaci otwartego słoiczka z octem jabłkowym. Ten je zwabi, a owady utoną.
Jak w walce z molami pomoże liść laurowy?
W walce z molami pomoże również liść laurowy. W domowych zapasach warto umieścić kilka listków tej popularnej przyprawy. Ma ona na celu spłoszenie moli spożywczych zapachem, którego owady te wręcz nienawidzą. W takim przypadku wystarczy wsunąć liście do pudełek, w których przechowujemy kasze, ryż lub mąkę. Co więcej, suche liście laurowe nie zmienią smaku sypkich produktów, są więc bezpieczne.
Jak ostatecznie pozbyć się larw?
Choć pozbędziemy się dorosłych osobników, o wiele większy problem stanowią larwy. Te wykluwają się w dłuższym odstępie czasu, nieregularnie, więc czasem problem pojawiających się nowych owadów może trwać długie miesiące. W takim razie najskuteczniejszą metodą jest usunięcie wszystkich zapasów cukru i mąki, w których dane owady się rozmnażają.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?