6 z 9
Poprzednie
Następne
Takie mrożonki prawie nigdy nie tracą ważności. Te produkty można przechowywać w lodówce miesiącami! [lista]
JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ WARZYWA W LODÓWCE?
WARZYWA
Mrożone warzywa są zdecydowanie zdrowsze, niż warzywa w puszkach. Ich trwałość i przydatność do spożycia waha się od trzech miesięcy w przypadku pomidorów lub papryki w zamrażarce do jednego roku w przypadku produktów mrożonych kupowanych w sklepie.
Zielone warzywa liściaste najlepiej zblanszować i przetrzeć przed zamrożeniem ze względu na wilgoć.
Badania wykazują, że mrożonki mogą nawet lepiej zachować składniki odżywcze niż świeże warzywa leżące w lodówce. Szczególnie mrożony kalafior, kukurydza, szpinak i brokuły są doskonałą alternatywą dla świeżych, przetrzymywanych zbyt długo w lodówce.