Niska kaloryczność - jabłka są najmniej kalorycznymi spośród owoców - 70 kcal ma przeciętnie jedna sztuka tego owocu.
Jabłka mają wiele witamin i minerałów. Dokładny skład witaminowo-mineralny jest zależny od tego, o jakiej odmianie jabłek będziemy mówić.
Jedzenie jabłek w dużej ilości może wywołać wzdęcia oraz bóle brzucha. W naszym organizmie mogą nawet zachodzić procesy fermentacyjne!
Spis treści
Właściwości zdrowotne jabłek
W przypadku jabłek można wskazać na liczne właściwości zdrowotne wynikające z tego, jakie składniki mineralne i witaminy są w składzie tego owocu:
Błonnik - jedno jabłko przeciętnie pokrywa aż 12 procent zapotrzebowania na błonnik pokarmowy;
Witamina C - w jednej sztuce tego owocu znajdziemy nawet 18 procent zapotrzebowania na witaminę C.
Witamina A, B oraz potas - w jabłkach są również te witaminy i minerał.
Pektyny - W jabłkach znajdziemy pektyny, czyli błonnik rozpuszczalny. Aż 77 procent błonnika z jabłek to pekltyny - nierozpuszczalny to reszta. Dlaczego jest to ważne? Sprzyja to obniżeniu cholesterolu we krwi oraz pomaga regulować perystaltykę jelit.
Jabłka także korzystnie wpływają na działanie mózgu, a także oczyszczają organizm z toksyn.
Jabłka z Polski i nie tylko
Choć są to podstawowe owoce uprawiane w Polsce, mało kto wie, że jabłka pochodzą z Azji Środkowej. W Polsce uprawa jabłek zaczęła się dopiero w XII wieku. Obecnie jesteśmy na 4. miejscu pod względem produkcji tego owocu. Na pierwszym są Chiny, potem Stany Zjednoczone i Turcja.
Baśniowe zatrute jabłko
Wszyscy znamy baśń o Królewnie Śnieżce, w której zła królowa pod postacią staruszki skłoniła tytułową bohaterkę do skosztowania zatrutego jabłka. Motyw ten przeniknął do kultury i nowy dzieł w różnych postaciach - same jabłka w gruncie rzeczy nie są jednak trujące. Nie oznacza to jednak, że każdy powinien je jeść. Kto powinien wystrzegać się jabłek? Jakie mogą być skutki uboczne jedzenia jabłek?
Skutki uboczne jedzenia jabłek
W przypadku zjedzenia dużej ilości jabłek możemy przede wszystkim mówić o pojawieniu się bólów brzucha oraz wzdęć. Jest to konsekwencja działających w organizmie procesów fermentacyjnych.
W przypadku jabłek uszkodzonych przyśpiesza proces fermentacyjny. Co więcej, w takich jabłkach znajdziemy również patuliny, czyli toksyczne substancje!
Przy nadmiarze jabłek możemy mieć również problem z biegunkami. Dodatkowo mogą one powodować wyraźne wahania poziomu cukru we krwi - to oznacza pogorszenie samopoczucia.
Jabłka również mogą powodować przybieranie na wadze - a przynajmniej trudność ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Wszystko przez to, że organizm wpierw spala węglowodany z tych owoców - później dopiero czerpie z tłuszczu.
Kto powinien unikać jabłek?
Kto zatem powinien unikać jabłek? Wyjaśniamy w galerii:
Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?