Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są właściwości witaminy D. Zobacz, jak działa „witamina słońca”

Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Witamina D jest wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych w skórze, dlatego u większości Polaków występuje jej niedobór w okresie jesienno-zimowym. Z nastaniem cieplejszych dni możemy coraz częściej cieszyć się słońcem i dzięki temu czerpać witaminę D. Niestety nie jest to wystarczające. W naszym artykule dowiesz się jakie właściwości ma ta witamina oraz jak najlepiej dostarczyć ją do organizmu. ▶▶
Witamina D jest wytwarzana pod wpływem promieni słonecznych w skórze, dlatego u większości Polaków występuje jej niedobór w okresie jesienno-zimowym. Z nastaniem cieplejszych dni możemy coraz częściej cieszyć się słońcem i dzięki temu czerpać witaminę D. Niestety nie jest to wystarczające. W naszym artykule dowiesz się jakie właściwości ma ta witamina oraz jak najlepiej dostarczyć ją do organizmu. ▶▶ unsplash.com
Witamina D jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, dlatego u większości Polaków występuje jej niedobór w okresie jesienno-zimowym. Z nastaniem cieplejszych dni możemy coraz częściej cieszyć się słońcem i dzięki temu czerpać witaminę D. Niestety nie jest to wystarczające. W naszym artykule dowiesz się jakie właściwości ma ta witamina oraz jak najlepiej dostarczyć ją do organizmu.

Zobacz wideo: Waloryzacja 2022 - od marca podwyżki

od 16 lat

Witamina D to grupa związków chemicznych. Składają się na nią witamina D1, D2 i D3. Należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie wydalamy ich z organizmu z moczem czy potem. Są one magazynowana w tkance tłuszczowej i wątrobie. Należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Niestety produkty spożywcze są z reguły ubogie w witaminę D. Zawierają ją jajka oraz produkty mleczne. Znajduje się również w wątrobie ryb tzw. tranie, tłustych rybach np. w łososiu, makreli, śledzie, pstrągi i węgorze.

Najwięcej witaminy D (w µg na 100 g) zawiera:

  • węgorz świeży – 1200
  • łosoś świeży dziki – 600-1000
  • śledź w oleju – 808
  • łosoś pieczony – 540
  • śledź marynowany – 480
  • sardynki – 200

Witamina D, to jedna z najbardziej kluczowych wspierających naszą odporność. Z badania populacyjnego przeprowadzonego przez doktora Pawła Płudowskiego z Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” (IPCZD) w Warszawie wynika, że nawet 90% Polaków ma niedobór witaminy D.

To może Cię zainteresować

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo