Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Imbir w medycynie i kuchni...

Takie są zdrowotne właściwości imbiru. Roślina jest dobra nie tylko na przeziębienie. Zalety korzenia imbiru

Imbir w medycynie i kuchni

Imbir przebojem wdarł się do polskiej kuchni lata temu, wraz z łatwiejszym dostępem do egzotycznych roślin. Jego właściwości lecznicze są znane od wieków. Polacy bardzo szybko pokochali tę roślinę i stosują w medycynie naturalnej jak i przygotowywanych potrawach.

Imbir działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne. To wszystko zasługa gingeroli, które oprócz tego są silnymi antyoksydantami oraz obniżają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego).
Imbir poprawia również funkcjonowanie układu trawiennego. Korzeń imbiru pobudzi ponadto krążenie, zneutralizuje obrzęki, a także odpowiednio rozgrzeje.

Czytaj także:

Objawy niedoboru witaminy B12. Sprawdź
To może być niedobór kwasów omega

Zobacz również

Majówkowe misterium sztuki w Glaznotach. "Ze skrytości w nieskrytość".

NOWE
Majówkowe misterium sztuki w Glaznotach. "Ze skrytości w nieskrytość".

Zespół Szkół nr 2 w Rypinie ma olimpijczyków

NOWE
Zespół Szkół nr 2 w Rypinie ma olimpijczyków

Polecamy

Świetne wieści z Hyeres. Biało-Czerwoni wywalczyli trzy przepustki olimpijskie!

Świetne wieści z Hyeres. Biało-Czerwoni wywalczyli trzy przepustki olimpijskie!

Polskie osady wciąż w grze o igrzyska. Trwają mistrzostwa Europy, niebawem finały

Polskie osady wciąż w grze o igrzyska. Trwają mistrzostwa Europy, niebawem finały

Kolizja z... dzikiem. Jak uzyskać odszkodowanie?

Kolizja z... dzikiem. Jak uzyskać odszkodowanie?