W skrócie
Nie tylko ciasta. Włoskie przepisy Cristiny Catese
Rodowita rzymianka, Cristina Catese to znana, mieszkająca już od ponad 20 lat w Polsce, szefowa kuchni, prezenterka kulinarnych programów telewizyjnych oraz organizatorka warsztatów i szkoleń. Swoimi przepisami na dania kuchni włoskiej dzieli się także w mediach społecznościowych.
Niedawno opublikowana została jej pierwsza kulinarna książka - „Italia. Amore mio 120 przepisów prawdziwej kuchni włoskiej”.
- Myślę, że urodziłam się jako kucharka, z podniebieniem gotowym na eksperymenty. Już jako dziecko uwielbiałam nietypowe smaki - najmniej słodkie - jak na młodą, niedoświadczoną osobę: rabarbar, karczochy, szpinak, cykorię, gorzką czekoladę, lukrecję itp.(...) Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że moja kuchnia to połączenie tradycji i innowacji, comfort food i zdrowego jedzenia. Jedną nogą tkwię w przeszłości, drugą nieustannie badam przyszłość. Prostota to słowo klucz, jeżeli chodzi o moją kuchnię. Uwielbiam warzywa, sałatki, świeże zioła, które zawsze znajdują się na moim parapecie, ryby, owoce morza, mięso, dziczyznę - pisze Cristina Catese we wstępie do swojej książki.
Tradycyjna włoska tarta
Jednym z polecanych przez Cristinę Catese przysmaków jest pastiera napoletana, czyli znana neapolitańska tarta spożywana m.in. w okresie Wielkanocy. Przygotowuje się ją z tradycyjnie z gotowanej pszenicy, jajek, sera ricotta i aromatyzowanej wodą z kwiatów pomarańczy. Jest bardzo krucha i aromatyczna, najlepiej smakuje po kilku dniach.
Istnieje kilka wariantów tej tarty. Można zrobić ją m.in. na słono z nadzieniem z salami i serów. Znane są także przepisy z użyciem ciasta francuskiego lub z dodatkiem kremu custard.
Mamy dla Ciebie przepis od Cristiny Catese na ten wyjątkowy przysmak. Królowa włoskiej kuchni proponuje przygotować ciasto na smalcu, a do kremu dodać kandyzowanej pomarańczy, cedru i wody z kwiatów pomarańczy.
Przepis Cristiny Catese na tradycyjną tartę neaoplitańską - pastiera napoletana
(przygotowanie: 30 minut, odpoczynek: 60 minut, pieczenie: 80 minut)
Składniki:
320 g mąki
180 g zimnego smalcu
130 g cukru
3 żółtka
pszenica:
250 g mleka
350 g ziarna pszenicy
30 g smalcu
skórka z 1 cytryny
krem:
400 g ricotty
350 g cukru
3 jajka M
50 g kandyzowanego cedru (można kupić w dużych sklepach spożywczych lub internetowych)
50 g kandyzowanej pomarańczy
15 g wody z kwiatów pomarańczy
szczypta cynamonu
1 laska wanilii
dodatkowo :smalec
mąka do formy
Jak przygotować włoską tartę pastiera napoletana?
- W misce łączymy mąkę z cukrem, dodajemy smalec i wyrabiamy składniki.
- Gdy masa zacznie nabierać sypkiej konsystencji, dodajemy 3 żółtka i kontynuujemy wyrabianie dłońmi.
- Ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy do połączenia się składników.
- Formujemy bochenek, owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
- W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy ziarno pszenicy, smalec i otartą skórkę z cytryny.
- Ciągle mieszając, gotujemy mleko na małym ogniu ok. 20 minut do uzyskania kremowej konsystencji. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- W misce łączymy odsączoną ricottę z cukrem. Dodajemy jajka, przestudzone ugotowane ziarna pszenicy i ziarna z laski wanilii. Kandyzowane pomarańcze oraz cedr kroimy w kostkę i dodajemy do masy wraz z cynamonem i wodą z kwiatów pomarańczy. Dokładnie mieszamy.
- Formę do pieczenia natłuszczamy smalcem i oprószamy mąką.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Dokładnie wykładamy nim formę. Nożem odkrawamy nadmiar ciasta, który posłuży jako dekoracja.
- Wlewamy krem do wysokości boków i wygładzamy go szpatułką. Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy długie paski o szerokości ok. 1,5 cm i układamy je na kremie w kształcie kratki.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku ok. 80 minut.
- Na ostatnie 20 minut przestawiamy ciasto na najniższy ruszt. Jeżeli wierzch będzie zbyt mocno przypieczony, można przykryć je folią aluminiową.
- Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
- Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?