To dzieje się z organizmem kiedy jesz kalafior. To superwarzywo, które bardzo poprawia zdrowie
Kalafior zawiera związki chemiczne, substancje i witaminy, wpływające na poprawę zdrowia:
► sulforafan, który dzięki procesowi metylacji DNA, reguluje pracę nerek, reguluje ciśnienie krwi
► allicyna, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko udaru mózgu
► cholina - jej odpowiedni poziom niezbędny jest do prawidłowego działania mózgu, układu nerwowego i wątroby oraz do prawidłowego działania narządów wewnętrznych
► glukorafanina - to związek, który wpływa korzystnie na żołądek i jelita i zmniejsza ryzyko powstania chorób tych narządów
►witaminy z grupy B - te nie są magazynowane w organizmie, dlatego ważna jest ich stała suplementacja. Witaminy z grupy B poprawiają pracę mózgu, układu nerwowego, uczestniczą w syntezie hormonów płciowych, insuliny, kortyzolu, wpływają na poprawę odporności organizmu, poprawiają krążenie, pracę serca, wpływają na produkcję czerwonych krwinek, poprawiają stan i wygląd skóry, włosów i paznokci
►sód i potas - odpowiadają za prawidłowy bilans wodny organizmu
Więcej o korzystnym wpływie kalafiora na organizm >>>