MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To jedno z najlżejszych warzyw. Cukinia jest niskokaloryczna i łatwostrawna nawet na surowo. Oto, dlaczego warto jeść ją nawet codziennie

Agata Siemiaszko
Wideo
od 7 lat
Cukinia to jedno z tych warzyw, które pasuje do wszystkiego. Neutralny smak, niska zawartość kalorii i fakt, że jest lekkostrawna, czyni ją idealnym elementem każdej diety. Wyjaśniamy, jakie ma wartości odżywcze i jakie cenne składniki zapewnia. Poznaj korzyści z jedzenia cukinii, dzięki którym polubisz ją jeszcze bardziej!

Spis treści

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to popularne warzywo, które często jest składnikiem zup lub szaszłyków. Niektórzy przygotowują z niej również zupę krem lub nadziewają ją mięsem mielonym. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto jak najczęściej sięgać po cukinię.

Na co jest dobra cukinia? Zobacz 5 zalet zdrowotnych tego warzywa.

Zielone i żółte cukinie w zbliżeniu
Delikatna i smaczna. Cukinia należy do najlżej strawnych warzyw, ale ma też inne zalety. Zobacz, jakie korzyści zdrowotne zapewnia. Ekaterina Smirnova/Getty Images

Kabaczek a cukinia – jakie są różnice?

Kabaczek i cukinia są tym samym warzywem, a jedynie zbiera się je w innym stadium rozwoju. Cukinie to okazy młode z delikatną skórą i zaczątkiem pestek. Kabaczki to natomiast większe, dojrzałe warzywo z grubą skórą wymagającą obrania i dobrze wykształconymi pestkami, które należy usunąć przed obróbką.

Właściwości odżywcze cukinii, kcal i indeks glikemiczny

Cukinia to niskokaloryczne warzywo z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae).

Porcja 100 g cukinii to tylko 17 kcal. W tym warzywie znajdziemy również 1,2 g białka, 2,2 g węglowodanów, znikome ilości tłuszczu (0,1 g) a także 1 g błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień, a także zmniejsza ryzyko pojawienia się zaparć.

Cukinia ma również niski indeks glikemiczny, który wynosi tylko 15. To sprawia, że chorzy na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa.

Warzywo to jest również znakomitym źródłem beta-karotenu, który jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, spowalnia proces starzenia się komórek, a także wzmacnia odporność. Beta-karoten, jako prekursor witaminy A odpowiada również za prawidłową strukturę skóry, a także chroni narząd wzroku przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka.

Cukinię warto spożywać ze skórką. Jej zielony kolor to zasługa cennego chlorofilu. Związek ten jest naturalnym barwnikiem, który charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i detoksykującym.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Porcja 100 g tego warzywa ze skórką jest również źródłem:

  • witaminy A – 200 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witaminy B1 – 0,04 mg,
  • witaminy B2 – 0,04 mg,
  • witaminy B3 – 0,71 mg,
  • witaminy B5 – 0,37 mg,
  • witaminy B6 – 0,14 mg,
  • kwasu foliowego – 20 mcg,
  • witaminy E – 0,12 mg,
  • witaminy C – 17,9 mg,
  • witaminy K – 4,3 mg,
  • wapnia – 16 mg,
  • magnezu – 18 mg,
  • żelaza – 0,4 mg,
  • potasu – 261 mg,
  • cynku – 0,3 mg.

Zobacz w galerii, dlaczego warto jeść cukinię.

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska