MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wszystkiemu winne kurczaki

Andrzej Palmirski, 26 kwietnia 2002 r.
Na początku kwietnia na promie "Polonia" 200 osób zatruło się salmonellą. Zarząd spółki Unity Line usiłował to ukryć. "Głos" opisał całe wydarzenie w czwartek po otrzymaniu sygnału od Czytelnika.

Jak ustaliliśmy, 13 kwietnia br., Państwowy Portowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu, dr Maciej Bobkowski, otrzymał anonimową informację o zatruciu pasażerów "Polonii" salmonellą. Dokonał inspekcji jednostki. Kapitan promu stwierdził na piśmie, że nic się nie stało.
Tymczasem z informacji przekazanych szczecińskiemu sanepidowi przez służby szwedzkie, wynika, że podczas feralnego rejsu na promie znajdowało się 700 członków sportowego Fan Clubu, 100 uległo zatruciu. Spowodowały je prawdopodobnie filety sporządzone z kurczaka, zakażone bakteriami z grupy salmonella.
Dr Maria Szulc, kierowniczka Działu Epidemiologii WSE w Szczecinie, nie jest specjalnie zaskoczona, że dochodzenie przejęły służby szwedzkie. "Polonia" przecież pływa pod banderą Wysp Bahama, a zakażeniu ulegli obywatele szwedzcy. Jednakże na promie znajdowało się także 100 członków polskiej załogi.
- Cała dostarczana na prom żywność ma certyfikaty - mówi prezes zarządu Unity Line, współwłaściciela promu, Paweł Porzycki - musimy więc wszystko dokładnie zbadać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński