MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Trend nr 5: Kobiety mają głos!...
fot. Magdalena Siemińska / Polska Press

TOP-6 nowości kulinarnych 2019 roku. Musisz to wiedzieć, by Twoje gotowanie było smaczne, zdrowe i szło z duchem czasu

Trend nr 5: Kobiety mają głos!
W 2019 r. w gastro świecie szykuje się prawdziwa kobieca rewolucja. Dotychczas kobiety grały w światowej gastronomii przeważnie role drugoplanowe. Teraz odważnie wychodzą z cienia i pokazują, na co je stać. I wiecie co? W 2019 r. na pewno usłyszycie o nie jednej z nich.

Olia Hercules, mieszkająca i pracująca w Londynie kucharka, dziennikarka i stylistka kulinarna, regularnie pisząca do The Guardian, autorka dwóch książek kulinarnych okrzykniętych objawieniem, stale goszcząca w programie „Saturday Kitchen Live” (BBC1) zaznacza, że 2019 r. przyniesie wiele nowych kobiecych talentów w kulinariach. - Mam nadzieję, że wraz z udanym debiutem Samin Nosrat i Asthmy Khan w produkcjach Netflixu będziemy obserwować wzrost popularności gotujących kobiet w mediach.
Zdanie to podziela Rosie Birkett, brytyjska dziennikarka kulinarna, gościnny sędzia brytyjskiej edycji Masterchefa, autorka bloga i książek kulinarnych. Od ponad dziesięciu lat organizuje oraz uczestniczy w londyńskich kulinarnych pop upach, klubach kolacyjnych oraz kolaboracjach z udziałem gotujących kobiet. Jej zdaniem w kobiecej inicjatywie, mocy sprawczej i kreatywności tkwi siła.
I nie chodzi tu wyłącznie o znane szefowe kuchni pokroju Eleny Arzak czy Nadii Santini, ale też kulinarne inicjatywy, za którymi coraz częściej stoją właśnie kobiety jak np. Octovnia - młoda, polska marka „żywych” octów z Małopolski. Stworzona przez odnoszącą sukcesy w dyplomacji, absolwentkę Oksfordu, charyzmatyczną byłą polską Konsul Generalną w Nowym Jorku oraz Ambasador przy Radzie Europy Urszulę Gacek. Jak podkreśla założycielka marki:
- Kobiety mają nieocenioną zdolność podejmowania nowych wyzwań. Tak naprawdę, bez względu na wiek, każda z nas posiada gotowość i elastyczność do przeorganizowania swojego życia zawodowego, jeśli poczuje nową pasję i inspirację. Tak było właśnie w moim przypadku.

Wierzymy, że w 2019 r. w gastro świecie zobaczymy więcej kobiecej mocy i inspirujących, odważnych kobiet, dzięki którym zobaczymy zupełnie nowe oblicze kulinariów.

Źródło: TRENDY KULINARNE 2019, RAPORT COOKUP TALENTS

Zobacz również

Kadra jednak bez Oliwiera Zycha. Wielki pech bramkarza Puszczy Niepołomice

NOWE
Kadra jednak bez Oliwiera Zycha. Wielki pech bramkarza Puszczy Niepołomice

Poważny wypadek samochodu osobowego pod Wolbromiem. Interweniował LPR

NOWE
Poważny wypadek samochodu osobowego pod Wolbromiem. Interweniował LPR

Polecamy

Droga przez mękę Apatora Toruń. Na Motoarenie decydował ostatni wyścig!

Droga przez mękę Apatora Toruń. Na Motoarenie decydował ostatni wyścig!

Kujawsko-Pomorskie: spłonął lokal sprzedający frytki. Poszkodowane są dwie osoby

Kujawsko-Pomorskie: spłonął lokal sprzedający frytki. Poszkodowane są dwie osoby

"Wtedy myślałem, że Legia Warszawa zostanie mistrzem Polski"

TYLKO U NAS
"Wtedy myślałem, że Legia Warszawa zostanie mistrzem Polski"