Toruń. Młoda baristka i jej "Projekt Nano" pokonały pandemię! Dobra kawa, pyszne ciasto i sztuka - to recepta na sukces

Małgorzata Oberlan
Małgorzata Oberlan
Baristka Kamila Adamiec ma 26 lat, a jej "Projekt Nano" - malutka kawiarnia na starówce w Toruniu - w kwietniu skończy dopiero dwa lata. Lokal mimo pandemii działa pełna parą. Receptą na sukces okazało się połączenie wyśmienitej kawy na wynos, pysznych wypieków i.… sztuki.

Gastronomia od kilku miesięcy wciąż jest zamrożona, a tymczasem "Projekt Nano" przy ulicy Podmurnej w Toruniu spokojnie może mówić o sukcesie. Takim są liczne zamówienia i rzesza stałych klientów. Wielu przyznaje, że po prostu uzależniło się od wyśmienitej kawy na wynos z tej kawiarni, a do tego wpadło w słodki nałóg za sprawą pieczonych tu ciast i ciasteczek. Niejednego Kamila Adamiec zaraziła też pasją parzenia dobrej kawy w domu, sprzedając receptę na sukces w postaci sprzętów i ziarna. Uroku kawiarni dodają prezentowane tutaj printy artysty Andrzeja Poprostu, z serii "wspomnienia z Egiptu".

Polecamy

Obecnie w tej malutkiej kawiarni na starówce trwa "trening przed tłustym czwartkiem". Klienci codziennie kuszeni są pysznymi wypiekami, którym trudno się oprzeć. To nie tylko szarlotka z bezą, sernik z kwaśną śmietaną czy brownie z belgijską czekoladą, ale i szeroki wybór rogalików. Wybierać można między opcjami: karmel z kruszonką, nutella, śliwka z lukrem, figa z białą czekoladą. nie ma łasucha, który by tego nie docenił...

Młoda baristka i młoda kawiarnia

Pracowitość, optymizm i kreatywność - to cechy Kamili Adamiec, które pozwoliły jej pokonać pandemię. Dobrą energią przyciąga na ulicę Podmurną znajomych i nieznajomych. Potrafiła w ciągu niespełna dwóch lat stworzyć z niewielkiego powierzchnią lokalu wielką rzecz: pyszne i serdeczne miejsce, do którego chce się zaglądać. Wiadomo, że z racji obostrzeń nikt się tutaj przy stolikach nie rozsiada, ale nawet w mroźne dni nie brakuje osób, które po prostu muszą zajrzeć, osobiście odebrać kawę czy ziarno, kupić kolejna porcje słodkości. Przy okazji klienci podziwiają wspomnianą wystawę Andrzeja Poprostu, więc wychodzą z "Projektu Nano" dopieszczeni na ciele i na duchu.

Kim jest Kamila Adamiec?

  • Baristka ma dopiero 26 lat, a już sporo sukcesów na koncie. Na kawie zna się jak mało kto.
  • W 2018 roku została mistrzynią zawodów Brewers Cup, czyli parzenia kawy metodami alternatywnymi (puchar pyszni się na kawiarnianej półeczce). W szczecińskim Pucharze Latte Art 2018 zajęła III miejsce.
  • Natomiast w marcu 2020 roku, w Łodzi, stanęła na podium Mistrzostw Polski Baristów.

Kawiarnię otworzyła w kwietniu 2019 roku. Nie trzeba tłumaczyć, jakim ciosem w rozkręcający się dopiero biznes okazała się pandemia, która wybuchła w marcu 2020 roku i pierwszy lockdown. Już wtedy Kamila Adamiec obmyśliła plan ratunkowy" kawa na wynos, ziarno i sprzęty do domowego parzenia kawy pod drzwi torunian, a do tego - pyszne ciasta.

Projekt "Nano". Sukces w pandemii

Młodą baristkę wspomaga koleżanka po fachu - Katarzyna Lewandowska. Dla obu letnie miesiące, kiedy gastronomie odmrożono, oznaczały pracę od rana do wieczora, siedem dni w tygodniu. Po to, by nadrobić straty z wiosennych miesięcy. Gdy przyszedł drugi lockdown, jesienią mienionego roku, "Projekt Nano" miał przynajmniej odłożone jakieś oszczędności. Pani Kamila w rozmowie z nami przyznała, że z rozsądku wolała gromadzić, a nie inwestować czy wydawać.

Polecamy

Każdy kolejny miesiąc działalności tylko "na wynos" czy "na dowóz" jest jednak trudny dla większości lokali gastronomicznych. Łatwo nie jest również "Projektowi Nano", jednak kawiarnia naprawdę zdobyła już tylu klientów, że - na miarę pandemii - może mówić o sukcesie. Młode baristki z ulicy Podmurnej imponują nie tylko niezłomnością wobec trudności i pracowitością, ale i kreatywnością.

Kawowa nuda torunianom nie grozi, jeśli tylko wsiąkną w klimat "Nano". Kamila Adamiec systematycznie proponuje kawoszom nowinki prosto ze stolicy, ostatnio były to np. rzadkie ziarna kawy do parzenia przelewowego: Gwatemala La Senda - eksperymentalna owocowa bomba i Honduras Miraflores: moc słodyczy plus orzeźwiająca kwasowość.

Oczywiście, jeśli ktoś chce dopiero zacząć swoją przygodę z parzeniem kawy w domu, też może liczyć na instrukcje i propozycję odpowiedniego sprzętu. "Barista - poziom podstawowy" - to podręcznik, który można w kawiarni kupić i potraktować jako początek nowej, życiowej przygody.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie