Wśród osób, które deklarują, że nie wyrzucają jedzenia są zwłaszcza osoby starsze lub ci, którzy oceniają swoje warunki życiowe jako bardzo złe - wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez CBOS.
Co czwarta osoba przyznaje, że w ciągu ostatnich siedmiu dni zdarzyło się w jej gospodarstwie domowym wyrzucić jedzenie. Dane pokazują, że częściej wyrzucanie żywności zdarza się osobom zajmującym wysokie stanowiska oraz uczniom i studentom niż osobom starszym, a zwłaszcza oceniającym własne warunki materialne jako złe.
Więcej na ten temat przeczytasz: TUTAJ
Jednym ze sposobów na uniknięcie marnowania jedzenia jest oddanie zawartości lodówki komuś bliskiemu lub znajomemu, zanim wyjedzie się na urlop. Jednak w gospodarstwach domowych większości Polaków nie robi się tego – prawie dwie trzecie (61 proc.) badanych otwarcie przyznaje, że nigdy nie oddaje jedzenia przed urlopem komuś znajomemu, a 12 proc. robi to rzadko.
Być może niektórzy zabierają żywność ze sobą lub kupują tylko tyle, ile na pewno wykorzystają przed wyjazdem, choć bez wątpienia nie jest to łatwe.
Jednym ze sposób na uniknięcie marnotrawienia jedzenia jest oddanie go do jadłodzielni. To miejsce, w którym nadmiar jedzenia można zwyczajnie oddać. Torunianie mogą skorzystać z takiej możliwości na Manhattanie - siedem dni w tygodniu od godz. 6 do 22 w pawilonie nr 27.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?