Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Toruński Festiwal Smaków 2017 w Toruniu [PROGRAM]

gk
Tak wyglądała ubiegłoroczna edycja Toruńskiego Festiwalu Smaków.
Tak wyglądała ubiegłoroczna edycja Toruńskiego Festiwalu Smaków. Grzegorz Olkowski
Atrakcyjnie zapowiadają się Targi Turystyczne „Wypoczynek” i Toruński Festiwal Smaków, które w sobotę i niedzielę (1 i 2 kwietnia) odbędą się w Centrum Targowym „Park” przy Szosie Bydgoskiej 3 w Toruniu. Wspólny obiad ugotują prezydent Torunia Michał Zaleski i rektor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika prof. Andrzej Tretyn, ale będą też wystawy, degustacje, warsztaty i konkursy kulinarne.

Na targach zaprezentują się miasta i regiony turystyczne, touroperatorzy, biura turystyczne, uzdrowiska, hotele, pensjonaty, gospodarstwa agroturystyczne, a także organizatorzy aktywnego wypoczynku. Równolegle odbywać się będzie Toruński Festiwal Smaków, podczas którego można będzie spróbować tradycyjnej i ekologicznej żywności, wytwarzanej w Polsce i poza jej granicami. Swoje stoiska wystawią producenci oferujący ekologiczne pieczywo, wędliny, sery, nalewki, miody, wina, przetwory i potrawy regionalne.

Co warto zobaczyć w sobotę? Przede wszystkim wspomniane już przygotowywanie obiadu prezydencko-rektorskiego (godz. 12.15), po którym (godz. 14) odbędzie się Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. Ciekawie zapowiada się też wykład (godz. 12) znanego toruńskiego historyka prof. Jarosława Dumanowskiego pt. „Königsberskie klopsy, toruńskie pierniki i ślimaki: co jest nasze w naszej kuchni? Panowie zapewne skorzystają z zaproszenia (godz. 11-17) na warsztaty technik degustacji „Otwarcie o piwie na pokazach Cervasario, czyli piwo a zmysły”, podczas których będzie można dowiedzieć się, czym są sensoryka, foodpairing, a także poznać ciekawostki związane z piwem.

Polecamy: Co dalej z Karawelą? Z planów zostały długi

Pomyślano też o najmłodszych. W sobotę (godz. 11-12) dzieci będą mogły uczestniczyć w warsztatach edukacyjnych zatytułowanych „Gdzie rośnie pieprz”, pokazie (godz. 11-17, także w niedzielę) wypieku toruńskiego piernika, połączonym z interaktywnymi warsztatami o tematyce związanej z historią piernika, a także warsztatach (godz. 11-17, także w niedzielę) doświadczalno- pokazowych „Stół Alchemika”, przygotowanych przez Centrum Nowoczesności „Młyn Wiedzy” w Toruniu.

W niedzielę organizatorzy (Targi Toruńskie) zapraszają na kilka wykładów, dotyczących żywności i żywienia. Tę serię (godz. 12) rozpocznie prelekcja „Slow Food – czym to się je?”, będzie też m.in. (godz. 12.30) „Płaskurka, samopsza i orkisz, opowieść o dawnych gatunkach zbóż” i wykład (godz. 13) „Jadalne chwasty? Warzywa nieuprawne w polskiej kuchni”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska