Tematem tegorocznego wydarzenia kulinarnego, które odbywa się od wielu lat na toruńskim gruncie tym razem będzie „Kuchnia Rzeczpospolitej Wielu Narodów”.
- Chcemy zachęcić podczas trwania Festiwalu do zdrowego i regionalnego jedzenia. Chcemy promować ten rodzaj żywności - mówił prof. Jarosław Dumanowski, współorganizator wydarzenia z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK. - Będziemy starali się także odkryć skąd wzięły się m.in. pierogi ruskie, barszcz ukraiński, kołtuny litewskie czy chłodnik. Dlaczego te dania są polskie?
Polecamy
Obiad z prezydentem
Na Festiwalu w dniach 13-14 kwietnia będzie można dowiedzieć się wielu ciekawostek. Zaproszeni goście opowiedzą o kuchni żydowskiej i litewskiej, ukraińskiej i tatarskiej, kaszubskiej i niemieckiej (pruskiej). Z kolei uczestnicy biorący udział w Festiwalu Smaków będą mogli skosztować wielu z tych dań oraz dowiedzą się jak je przygotować.
Podobnie jak poprzednio, w programie Festiwalu, znajdzie się obiad prezydencko-rektorski, konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, zajęcia dla dzieci, pokazy kulinarne i degustacje.
Dla znawców kuchni, ale i nie tylko interesująco zapowiada się również kolejny punkt programu Festiwalu dotyczący dzikich nowalijek i ich sposobów wykorzystania w polskiej gastronomii.
W programie organizatorzy nie zapomnieli nawiązać do 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, przypadającego w przyszłym roku.
- Na zewnątrz Centrum Targowego „Park” odbędzie się pokaz kuchni armii generała Hallera - prezentowane będą przepisy z 1918 roku. Powrót kulinarny Pomorza do Polski polegał na tym, że armia Hallera przywiozła do ojczyzny oprócz francuskiej broni także francuską kuchnię - tłumaczył prof. Jarosław Dumanowski.
Pojedynek kucharzy
Całkowicie nowym punktem programu w trakcie dwudniowego Festiwalu Smaków będzie kulinarny pojedynek kucharzy z Bydgoszczy i Torunia, a gościem specjalnym imprezy będzie znany polski kucharz - Robert Makłowicz.
Wstęp na Toruński Festiwal Smaków jest całkowicie bezpłatny. Organizatorem wydarzenia jest miejska spółka Urbitor, a organizatorem wydarzeń towarzyszących Festiwalowi - Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK oraz Akademia Kulinaria Studio A. Więcej informacji na temat programu wydarzenia na stronie internetowej: www.facebook.com/centrumtargowepark
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?