W skrócie:
Masz ochotę na tradycyjny, prosty i pożywny obiad? Zrób wyśmienite bitki wieprzowe w sosie własnym. Dzięki odpowiednim wskazówkom to danie wyjdzie ci perfekcyjnie. Do sosu dodaj przyprawy oraz suszone grzyby, żeby podbić smak mięsa. Bitki wieprzowe doskonale smakują z ziemniakami puree i surówkami, np. z kapusty. Możesz podać do nich także ogórki kiszone albo tradycyjne buraczki na zimno.
Jakie mięso na bitki?
Aby zrobić wyśmienite bitki, musisz wybrać odpowiednie mięso. W takim przypadku lepiej nie kupować przygotowanego i pokrojonego mięsa, ale kawałek karkówki lub łopatki. Smaczne bitki zrobisz także z szynki oraz schabu. Bardzo ważne jest to, by pokroić mięso w poprzek włókien. Kroimy je na plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie delikatnie rozbijamy. Tak przygotowane mięso na bitki smażymy na oleju lub smalcu.
Bitki wieprzowe w sosie własnym – pomysł na tradycyjny obiad
Czas przygotowania:
Porcja: 5 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki,
4 łyżki oleju,
4 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
łyżeczka słodkiej papryki,
2 suszone grzyby,
sól, pieprz.
Jak zrobić idealne bitki wieprzowe w sosie własnym?
Mięso pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie delikatnie rozbij każdy kotlet.
Na patelni rozgrzej mocno tłuszcz i obsmaż każdą bitkę z obu stron.
Usmażone bitki przełóż na talerz, nie wylewaj oleju i sosu, tylko usmaż na nim pokrojoną cebulę i czosnek.
Warzywa przełóż do kotletów, nadal nie wylewaj sosu z patelni.
Do sosu dodaj szklankę wody oraz przyprawy. Za pomocą drewnianej łopatki zbierz tłuszcz, który przywarł do patelni. Wymieszaj wszystko i zagotuj. Dodaj suszone grzyby.
Mąkę wymieszaj z odrobiną wody oraz sosu. Wlej całość na patelnię i zagotuj.
Włóż do sosu bitki i przykryj. Duś je co najmniej godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy są wystarczająco kruche i miękkie. To może zająć nawet do 1,5 godziny.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!