Tyle kosztuje biała kiełbasa. Liczymy i podpowiadamy, jak zrobić białą kiełbasę w domu. Będzie taniej?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Możesz zamrozić zaparzone kiełbaski i potem odgrzewać w gorącej wodzie.
Możesz zamrozić zaparzone kiełbaski i potem odgrzewać w gorącej wodzie. pixabay.com
Biała kiełbasa domowej roboty to rarytas. Wymaga trochę czasu, by ją przygotować od podstaw, czyli zakupu mięsa, zmielenia, po nabijanie osłonek. Czy kiełbasa robiona w domu będzie tańsza od tej ze sklepu? Z jakiego mięsa najlepiej zrobić wędlinę? Dowiedz się, zanim wyruszysz do sklepu mięsnego. Zalety własnego wyrobu są co najmniej dwie: znamy w pełni skład i proporcje, czyli zapewniamy sobie jakość, a do tego często jest taniej, niż w sklepie. Czy i tym razem? Im krótszy skład i większa zawartość dobrej jakości mięsa, tym wyższa cena wędlin.

Spis treści

Ceny białej kiełbasy w sklepach. Ma znaczenie, z czego jest zrobiona

Sklepowe ceny sprawdziliśmy przed Wielkanocą. Kilogram białej kiełbasy w drugim tygodniu marca w osiedlowym sklepie mięsnym w Bydgoszczy kosztował 25,17 zł. W sprzedaży sklepów sieciowych znajdziemy spory rozstrzał cenowy, na który wpływa zawartość, choć nie zawsze za wyższą zawartość mięsa zapłacimy znacznie więcej.

Kiełbasa biała surowa znanej marki za 18,99 zł/kg ma w składzie 63 proc. mięsa wieprzowego. Czym jest pozostała część? To woda, tłuszcz wieprzowy, sól spożywcza, błonnik pszenny, błonnik sojowy, białko sojowe, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, maltodekstryna, regulatory kwasowości: octany sodu, cytryniany sodu, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, aromat.

Produkt tej samej marki, niewiele droższy, bo za 21,99 zł za kilogram znajdziemy w wersji z 90 proc. mięsa wieprzowego, jak deklaruje producent. Dalej w składzie pojawia się woda, sól spożywcza, sól spożywcza, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, aromat naturalny, glukoza.

Im lepszej jakości mięso, tym wyższa cena, co pokazuje wersja bio - już znacznie droższa. Kiełbasa biała surowa z szynki BIO kosztuje 47,50 zł/kg, w sprzedaży opakowanie 0,4 kg za 19 zł. Wersja z szynki, ale bez bio – 37,48 zł/kg, zawartość mięsa 95 proc.

Przeczytaj też: Jakie drewno do wędzenia szynki, schabu, kiełbasy i ryby? Takie będzie najlepsze, a tego drewna unikaj w wędzarni

Kiełbasa biała parzona marki własnej jednej z sieci marketów w cenie 31,90 zł/kg i również wysoka zawartość mięsa (92 proc.), choć nie jest to już szynka, a przynajmniej nie wskazuje na to producent.

Znamy już ceny białej kiełbasy odnotowane 17 marca, policzmy, ile kosztuje zrobienie kilograma wędliny na Wielkanoc w domu.

Jakie mięso wybrać do robienia białej kiełbasy?

Jedzona na ciepło z chrzanem albo jako dodatek do wielkanocnego żurku czy prosto z grilla – to najczęstsze sposoby serwowania białej kiełbasy. Chcesz zrobić ją samodzielnie w domu? Zacznij od wyboru mięsa. Podpowiemy, jakie według miłośników domowego wędliniarstwa sprawdzi się najlepiej:

  • łopatka albo szynka wieprzowa (czasem karczek lub pomieszane te trzy typy mięsa),
  • karkówka,
  • boczek,
  • wołowina gulaszowa.

Do tego takie składniki, jak: sól albo peklosól, czosnek, majeranek, pieprz, sól, woda.

Oprócz mięsa trzeba kupić jelita, najczęściej wieprzowe. Po przygotowaniu mięsa nabija się je właśnie w jelita (osłonki). Wcześniej trzeba je namoczyć, by były elastyczne.

Przepis na domową białą kiełbasę krok po kroku

Proporcje na ok. 5 kg białej kiełbasy:

  • 2 kg szynki/łopatki (można 0,5 kg zastąpić gulaszem wołowym)
  • 2,5 kg karkówki,
  • 0,5 kg boczku,
  • 4-5 ząbków czosnku (możesz o jeden więcej, jeśli lubisz wyrazisty smak czosnku),
  • ok. 125 mln wody,
  • 2 czubate łyżki majeranku,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • ok. 20 g soli na 1 kg mięsa.

Wskazówki, jak z podanych proporcji przygotować kiełbasę, znajdziesz pod ilustracjami:

Wyliczamy, ile kosztuje biała kiełbasa domowej roboty

Sprawdzamy ceny mięsa w markecie w możliwie najtańszych wariantach 17 marca 2023, w nawiasie dopisujemy, ile danego produkt potrzebujemy (bazując na powyższym przepisie):

  • szynka wieprzowa 23 zł/kg (x 2 kg)
  • boczek 24 zł/kg (x 0,5 g)
  • karkówka 25,50 zł/kg (x 2,5 kg)
  • czosnek 2 zł/główka (potrzebna 1/3)
  • majeranek 1,65 zł/opakowanie
  • sól (ok. 20 g na 1 kg mięsa), pieprz (łyżka) - ok. 2 zł

Same składniki z przepisu na 5 kg kiełbasy kosztują ok. 127 zł, dla kilograma to ok. 25,50 zł. Trzeba doliczyć jeszcze osłonki i zużycie prądu do zmielenia.

Im bogatszy skład i wyższej jakości składniki, ty wyższy koszt uzyskania finalnego wyrobu. Nie zawsze będzie taniej niż w sklepie, jednak wiemy, co jemy. Zyskujemy pewność co do składu kiełbasy, jej świeżości i satysfakcję z wykonanej pracy. Decydujemy o grubości przemiału mięsa, proporcji przypraw, dostosowujemy produkt do własnych potrzeb.

Tradycja robienia kiełbasy na wsiach. Świniobicie

W dawnym gospodarstwie wiejskim mięso i jego wyroby nie należały do często spożywanych produktów. Pojawiały się na stole głównie z okazji najważniejszych świąt (Wielkanoc i Boże Narodzenie) lub ważnych uroczystości rodzinnych, takich jak wesela, a w bogatszych gospodarstwach także w niedziele.

Do przygotowywania posiłków i wyrobów z udziałem mięsa wykorzystywano głównie produkty uzyskane ze zwierząt własnego chowu i najczęściej było to mięso wieprzowe.

Na listę produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, od 12 lutego 2007 roku w kategorii Produkty mięsne w województwie kujawsko-pomorskim widnieje biała kiełbasa w słoiku, z kolei od 6 kwietnia 2009 jest na takiej liście kiełbasa biała surowa z województwa pomorskiego.

Kiełbasa biała surowa wpisana na LPT sporządzana jest z wyselekcjonowanego mięsa oraz naturalnych przypraw, specjalnie z myślą o tych, którzy poszukują tradycyjnych polskich smaków rodem z kaszubskiej kuchni, brzmi opis z serwisu gov.pl. Ten specjał powstaje z mięsa wołowego i wieprzowego połączonego z przyprawami, takimi jak: czosnek, majeranek, czarny i biały pieprz oraz sól spożywcza.

Kiedyś do mielenia i wyrabiania kiełbasy służyły maszynki ręczne, dziś zastąpiły je te mechaniczne, które przyspieszają i ułatwiają cały proces.

od 7 lat
Wideo

Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.