Justyna Wojciechowska-Narloch
Zwycięska ekipa uczniów z Torunia wraz z Magdaleną Paczkowską, nauczycielką gastronomika ©Nadesłana
Zwycięska ekipa uczniów z Torunia wraz z Magdaleną Paczkowską, nauczycielką gastronomika ©Nadesłana
Kuchnia historyczna
Szkoła do konkursu zgłosiła się w listopadzie ubiegłego roku.
Bal Sportowca 2019 w Toruniu. Kto był i jak się bawił w CKK Jordanki? Zobacz zdjęcia!
126
Fot. Jacek Smarz
- Przygotowując potrawę konkursową postanowiliśmy wykorzystać przede wszystkim lokalne produkty, z których słynie województwo kujawsko – pomorskie: ryby słodkowodne, piernik, śliwki z doliny Dolnej Wisły, kasze oraz przyprawy korzenne. Całość dopełniły produkty, które otrzymaliśmy od firmy Makro w ramach konkursowego wsparcia - opowiada Magdalena Paczkowska, nauczycielka w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, która przygotowała młodzież do ogólnopolskiej rywalizacji.
Duża konkurencja
Zadanie nie było łatwe. Uczniowie wraz ze swoją opiekunką długo szukali inspiracji do stworzenia autorskiego, oryginalnego dania. Odwiedzali bibliotekę Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie sięgali do różnych publikacji, m.in. Compendium Ferculorum i Kucharz Doskonały.
- Nasz pomysł na danie powstał z połączenia wielu metod, technik i struktur, które chcieliśmy ukazać na talerzu - mówią uczniowie. - Postawiliśmy na kiszkę z sandacza, którą przedstawiliśmy w nowej odsłonie.
Rodzinne piekło pod Brodnicą. Ruszył proces Grzegorza Cz., oskarżonego z zabójstwo ojca oraz próbę zabójstwa matki i brata
9
Fot. Grzegorz Olkowski; tekst: Małgorzata Oberlan
Danie przygotowane przez młodzież z Torunia dosłownie uwiodło jurorów. Nie mieli wątpliwości, komu przyznać pierwsze miejsce. Choć konkurencja była duża.
Drugą lokatę w konkursie zdobył Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Danie przygotowane przez uczniów to czosnkowa micha mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawana z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami.
Na trzecim miejscu w ogólnopolskiej rywalizacji znalazł się Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, który przygotował konfitowaną pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej, w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy.
z