Młodzież z toruńskiego gastronomika znów pokazała, że w swojej szkole nie próżnuje. Uczniowie klasy IV a tutejszego technikum odnieśli spektakularny sukces w ogólnopolskim konkursie kulinarnym dla szkół gastronomicznych. Ekipa w składzie Nicole Wiśniewska, Bartek Kazancow, Aleksandra Śliwińska i Gracjan Gerbatowski wygrała rywalizację pod nazwą „Wyzwanie Makro Chefa.”
Kuchnia historyczna
Szkoła do konkursu zgłosiła się w listopadzie ubiegłego roku. Po wstępnych eliminacjach okazało się, że młodzi kucharze zakwalifikowali się do dalszych zmagań wraz z dwudziestoma innymi ekipami z całego kraju. Zadaniem zespołów reprezentujących poszczególne placówki było przygotowanie dania z polskiej kuchni historycznej, z wykorzystaniem produktów marki MAKRO Chef: suszonych śliwek, borowików w zalewie oraz czosnku.
- Przygotowując potrawę konkursową postanowiliśmy wykorzystać przede wszystkim lokalne produkty, z których słynie województwo kujawsko – pomorskie: ryby słodkowodne, piernik, śliwki z doliny Dolnej Wisły, kasze oraz przyprawy korzenne. Całość dopełniły produkty, które otrzymaliśmy od firmy Makro w ramach konkursowego wsparcia - opowiada Magdalena Paczkowska, nauczycielka w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, która przygotowała młodzież do ogólnopolskiej rywalizacji.
Duża konkurencja
Zadanie nie było łatwe. Uczniowie wraz ze swoją opiekunką długo szukali inspiracji do stworzenia autorskiego, oryginalnego dania. Odwiedzali bibliotekę Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gdzie sięgali do różnych publikacji, m.in. Compendium Ferculorum i Kucharz Doskonały.
- Nasz pomysł na danie powstał z połączenia wielu metod, technik i struktur, które chcieliśmy ukazać na talerzu - mówią uczniowie. - Postawiliśmy na kiszkę z sandacza, którą przedstawiliśmy w nowej odsłonie.
Danie przygotowane przez młodzież z Torunia dosłownie uwiodło jurorów. Nie mieli wątpliwości, komu przyznać pierwsze miejsce. Choć konkurencja była duża.
Drugą lokatę w konkursie zdobył Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Danie przygotowane przez uczniów to czosnkowa micha mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawana z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami.
Na trzecim miejscu w ogólnopolskiej rywalizacji znalazł się Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, który przygotował konfitowaną pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej, w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy.
z
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?