Popularna cebula
Cebula w Polsce jest bardzo popularnym warzywem. Od tysięcy lat jest wykorzystywana nie tylko do celów spożywczych, ale również medycznych. Właściwości lecznicze tego warzywa wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy (antyoksydantów) i związków siarki. Dzięki nim warzywo ma m.in. działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe. Pomaga ona w zapobieganiu i kontroli cukrzycy oraz ma wpływ na zdrowie kości.
Popularny są m.in. syrop z cebuli na kaszel, domowe opatrunki na problemy skórne. Cebula stosowana jest także jako naturalny antybiotyk, bo ma właściwości bakteriobójcze.
Kto nie powinien jeść cebuli
Jak widać cebula jest dobra prawie na wszystko. Prawie. Niestety niektórzy nie powinni jeść tego warzywa, albo je mocno ograniczyć. Spożywania cebuli powinny ograniczyć osoby chorujące na:
- wątrobę,
- nerki,
- choroby zapalne jelit,
- niewydolność serca,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- pozostałe choroby układu pokarmowego.
Polecamy
Warto jednak pamiętać, że jak każdy produkt, tak i cebula ma przeciwwskazania. Nie jest ona wskazana w diecie osób z chorą wątrobą (co ciekawe, osoby zdrowe, które jedzą cebulę, wspomagają pracę wątroby). Do listy przeciwwskazań wpisuje się także chorobę nerek, woreczka żółciowego czy niewydolność serca.
Zdarza się, że niektórzy są uczuleni na cebulę. Objawy alergii to, jak czytamy na stronie radiozet.pl, przede wszystkim: swędzenie, łzawienie oczu, wysypka skórna po kontakcie z cebulą lub ekstraktami z cebuli.
U niektórych osób po spożyciu cebuli mogą występować wzdęcia, bóle brzucha, uczucie przelewania w żołądku, biegunka lub zaparcia.

Kolejna dawka szczepionki już dostępna!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?