Zobacz wideo: Wielkanoc 2021 - zasady obowiązujące w kościołach
Już co piąty Polak deklaruje, że jest wegetarianinem - wynika z najnowszego raportu firmy Maczfit. Najwięcej takich osób mieszka we Wrocławiu, Warszawie i Krakowie, a najmniej - w Łodzi i Bydgoszczy. Autorzy raportu Toruniowi osobno się nie przyglądali. Jedno jest jednak w 2021 roku pewne: zwolenników roślinnej diety przybywa. Świadczy o tym chociażby rekordowe zainteresowanie wegetariańską i wegańską ofertą cateringową na Wielkanoc.
- Prace nad nową szczepionką przeciwko COVID-19. Ma być w formie... sprayu do nosa
- Rok z pandemią w Toruniu. Prezydent Michał Zaleski w specjalnym wywiadzie dla Nowości
- Lockdown zostanie przedłużony? "9 kwietnia jest bardzo umowny"
- Szpital miejski w pandemii bez ochrony. Każdy może wejść i nagrać filmik!
"Chwast Prast Vegeterian Bistro" przy ul. Klonowica jest jednym z lokali w Toruniu, które specjalizują się w vege kuchni.
- Całe nasze słone menu jest wegańskie, czyli bez składników odzwierzęcych. Największym zainteresowaniem cieszy się teraz zakwas na żur i sam żurek z wędzonym tempehem (sfermentowane ziarna soi), oraz roślinnym jajem (żółtko z tofu, białko ze śmietany sojowej).Wzięcie ma też pasztet z pieczonych warzyw i soczewicy, wegańskie majonezy oraz różne pasty. Hitem tej Wielkanocy okazała się ta z wędzonej marchewki, którą nazwaliśmy "Łososiową" - wylicza Filip Malinowski, prowadzący bistro.
To bistro nie jest zwykłym interesem. Powstało dzięki Toruńskiej Fundacji Zdrowego Życia i jest przedsiębiorstwem społecznym. - Co ciekawe, ponad połowa naszych klientów to mięsożercy. Chcą lżej i zdrowiej jeść. Wielu zawodowo związanych jest ze zdrowiem i dietetyką, ale tak naprawdę mamy pełen przekrój profesji wśród zamawiających. Świadomość tego, że dieta roślinna służy naszej odporności wyraźnie wzrosła w pandemii - podkreśla szef "Chwast Prast".
Szeroko o Wielkanocy w wersji vege napiszemy w najbliższym Magazynie "Nowości". Już dziś natomiast podajemy Czytelnikom przepis z bistro na prosty wegański pasztet wielkanocny. Warto w tym roku go wypróbować!
Pasztet wegański na Wielkanoc "zero waste"
Składniki:
- Warzywa pozostałe z zup i obiadów (marchewka, seler, kapustne, inne) lub surowe resztki z lodówki, obgotowane ok. 7 minut w wodzie
- Soczewica lub inne strączkowe
- Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, majeranek, łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki oleju oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno
Warzywa ugniatamy wraz z ugotowaną do miękkości soczewicą. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy czosnek, majeranek i olej. Tak wyrobioną masę układamy w małych foremkach. Zapiekamy w temperaturze 150 stopni przez 15 minut. I gotowe!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?