Vege Wielkanoc? Toruń jest na tak! "To już nie moda, tylko wybór zdrowia"

Małgorzata Oberlan
Małgorzata Oberlan
Filip Malinowski z "Chwast Prast Vegetrian Bistro" prezentuje wegańskie przysmaki na Wielkanoc: żurek, pasztet, pasty, majonezy. Jajo w żurku jest "roślinne". Żółtko ma z tofu, a białko - ze śmietany sojowej. Grzegorz Olkowski
Śniadanie wielkanocne w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej planuje przygotować w tym roku duża liczba torunian. -Większość naszych klientów to jednak mięsożercy, którzy po prostu chcą jeść zdrowiej i urozmaicić menu - podkreśla Filip Malinowski z "Chwast Prast Vegetarian Bistro".

Zobacz wideo: Wielkanoc 2021 - zasady obowiązujące w kościołach

Już co piąty Polak deklaruje, że jest wegetarianinem - wynika z najnowszego raportu firmy Maczfit. Najwięcej takich osób mieszka we Wrocławiu, Warszawie i Krakowie, a najmniej - w Łodzi i Bydgoszczy. Autorzy raportu Toruniowi osobno się nie przyglądali. Jedno jest jednak w 2021 roku pewne: zwolenników roślinnej diety przybywa. Świadczy o tym chociażby rekordowe zainteresowanie wegetariańską i wegańską ofertą cateringową na Wielkanoc.

"Chwast Prast Vegeterian Bistro" przy ul. Klonowica jest jednym z lokali w Toruniu, które specjalizują się w vege kuchni.

- Całe nasze słone menu jest wegańskie, czyli bez składników odzwierzęcych. Największym zainteresowaniem cieszy się teraz zakwas na żur i sam żurek z wędzonym tempehem (sfermentowane ziarna soi), oraz roślinnym jajem (żółtko z tofu, białko ze śmietany sojowej).Wzięcie ma też pasztet z pieczonych warzyw i soczewicy, wegańskie majonezy oraz różne pasty. Hitem tej Wielkanocy okazała się ta z wędzonej marchewki, którą nazwaliśmy "Łososiową" - wylicza Filip Malinowski, prowadzący bistro.

To bistro nie jest zwykłym interesem. Powstało dzięki Toruńskiej Fundacji Zdrowego Życia i jest przedsiębiorstwem społecznym. - Co ciekawe, ponad połowa naszych klientów to mięsożercy. Chcą lżej i zdrowiej jeść. Wielu zawodowo związanych jest ze zdrowiem i dietetyką, ale tak naprawdę mamy pełen przekrój profesji wśród zamawiających. Świadomość tego, że dieta roślinna służy naszej odporności wyraźnie wzrosła w pandemii - podkreśla szef "Chwast Prast".

Szeroko o Wielkanocy w wersji vege napiszemy w najbliższym Magazynie "Nowości". Już dziś natomiast podajemy Czytelnikom przepis z bistro na prosty wegański pasztet wielkanocny. Warto w tym roku go wypróbować!

Pasztet wegański na Wielkanoc "zero waste"


Składniki:

  • Warzywa pozostałe z zup i obiadów (marchewka, seler, kapustne, inne) lub surowe resztki z lodówki, obgotowane ok. 7 minut w wodzie
  • Soczewica lub inne strączkowe
  • Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, majeranek, łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki oleju oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno

Warzywa ugniatamy wraz z ugotowaną do miękkości soczewicą. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy czosnek, majeranek i olej. Tak wyrobioną masę układamy w małych foremkach. Zapiekamy w temperaturze 150 stopni przez 15 minut. I gotowe!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie