<!** Image 1 align=none alt="Image 211685" sub="[Fot. Małgorzata Nadachewicz ]">- Torunianie są przywiązani do lodów śmietankowych, truskawkowych i czekoladowych. Turyści lubią piernikowe, które właśnie my zaczęliśmy sprzedawać w Toruniu jako pierwsi - mówi Adam Pokojski, cukiernik.
Ulubiony deser niemal wszystkich dzieci, a w upalne dni także dorosłych, to jedna ze specjalności cukierni Pokojski. Smak wytwarzanych przez nią lodów docenili czytelnicy „Nowości”, którzy we wrześniu minionego roku, głosując w plebiscycie, nadali jej tytuł najsłodszego miejsca w mieście. Zanim jednak smakołyk trafi do sprzedaży, trzeba włożyć sporo wysiłku i użyć odpowiednich produktów - chodzi o osiągnięcie właściwego smaku i konsystencji.
<!** reklama>
- By lody po kręceniu były gładkie i kremowe, trzeba użyć najwyższej jakości masła, mleka, śmietany i tłuszczu kokosowego - mówi Adam Pokojski. - Każdy smak ma w sobie coś, co sprawia, że jest wyjątkowy, na przykład sekretem czekoladowych jest to, że dodajemy do nich prawdziwą belgijską czekoladę. Podstawą sorbetów są, oczywiście, woda źródlana i owoce.
A jak powstają tradycyjne lody śmietankowe?
- Masa, która powstaje z połączenia składników, jest gotowana i pasteryzowana. Po skręceniu jest wstawiana w bardzo niską temperaturę. Takie hartowanie sprawia, że lody utrzymują swoją kremowość - wyjaśnia cukiernik.
Mimo że na rynku dostępnych jest co najmniej kilkadziesiąt smaków lodów, w cukierni Adama Pokojskiego największą popularnością cieszą się smaki tradycyjne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?