Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

VIP od kuchni

(mr)
Ilona Sokołowska, absolwentka etnologii na UMK i początkująca podróżniczka, zdradza nam tajniki gruzińskiej kuchni.

<!** Image 3 align=none alt="Image 209959" sub="Bakłażany
[Fot. archiwum]">

Ilona Sokołowska, absolwentka etnologii na UMK i początkująca podróżniczka, zdradza nam tajniki gruzińskiej kuchni.

Torunianka spędziła w Gruzji aż dziewięć miesięcy. Pojechała tam w ramach programu Wolontariat Europejski EVS, a swoimi doświadczeniami z podróży dzieliła się w marcu podczas jednego z „Wieczorów podróżnika”, które cyklicznie odbywają się w „Od Nowie”. Nam zaś podała przepis na przepyszne bakłażany, które przeniosą nas do państwa położonego na Kaukazie południowym. Zdradziła również, co lubią jeść jego mieszkańcy.<!** reklama>

- Gruzini bardzo lubią mięso - mówi Ilona Sokołowska. - Jadają szaszłyki wołowe i wieprzowe, pieczone nad ogniskiem khinkali, kiedy to oba rodzaje mięsa są łączone, a także kuricę z ghomi, czyli mamałygą. Najostrzejsze dania składają się z wołowiny.

Bakłażany z farszem orzechowym

Dwa bakłażany tniemy w podłużne paski, nacieramy solą i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby odsączyć wodę ze środka. Następnie smażymy z dwóch stron na patelni aż do zarumienienia. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach.

Sos: pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, zielenina: pietruszka, koperek, liście kolendry, o ile są dostępne, ziarna kolendry, sól, pieprz, ostra papryczka jalapeno lub chili, 4 ząbki czosnku, ocet winny - 2-3 łyżki. Składniki miksujemy, następnie do masy dodajemy ocet winny i mieszamy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska