<!** Image 3 align=none alt="Image 209959" sub="Bakłażany
[Fot. archiwum]">
Ilona Sokołowska, absolwentka etnologii na UMK i początkująca podróżniczka, zdradza nam tajniki gruzińskiej kuchni.
Torunianka spędziła w Gruzji aż dziewięć miesięcy. Pojechała tam w ramach programu Wolontariat Europejski EVS, a swoimi doświadczeniami z podróży dzieliła się w marcu podczas jednego z „Wieczorów podróżnika”, które cyklicznie odbywają się w „Od Nowie”. Nam zaś podała przepis na przepyszne bakłażany, które przeniosą nas do państwa położonego na Kaukazie południowym. Zdradziła również, co lubią jeść jego mieszkańcy.<!** reklama>
- Gruzini bardzo lubią mięso - mówi Ilona Sokołowska. - Jadają szaszłyki wołowe i wieprzowe, pieczone nad ogniskiem khinkali, kiedy to oba rodzaje mięsa są łączone, a także kuricę z ghomi, czyli mamałygą. Najostrzejsze dania składają się z wołowiny.
Bakłażany z farszem orzechowym
Dwa bakłażany tniemy w podłużne paski, nacieramy solą i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby odsączyć wodę ze środka. Następnie smażymy z dwóch stron na patelni aż do zarumienienia. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach.
Sos: pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, zielenina: pietruszka, koperek, liście kolendry, o ile są dostępne, ziarna kolendry, sól, pieprz, ostra papryczka jalapeno lub chili, 4 ząbki czosnku, ocet winny - 2-3 łyżki. Składniki miksujemy, następnie do masy dodajemy ocet winny i mieszamy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?