W Tłuchowie nikt nie chciał liczyć kalorii

mch
Wprawdzie już po Wielkanocy, ale na zajadanie się typowo świątecznymi przysmakami nigdy nie jest za późno. Wiedzą o tym organizatorzy tłuchowskiego Festiwalu Smaku.

Wprawdzie już po Wielkanocy, ale na zajadanie się typowo świątecznymi przysmakami nigdy nie jest za późno. Wiedzą o tym organizatorzy tłuchowskiego Festiwalu Smaku.

Festiwal Smaku w Tłuchowie zorganizowało Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe. Tematem przewodnim były wielkanocne specjały. Panie z gmin Tłuchowo, Wielgie, Bobrowniki, Lipno, Chrostkowo i Dobrzyń nad Wisłą przygotowały 40 potraw.

<!** reklama>- Bardzo podobają mi się takie imprezy - dzieli się swoimi wrażeniami Ewa Toczek z Chojna (gm. Chrostkowo). - Jest to świetna okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych, bo zawsze jest przygotowywana książeczka z przepisami. W dodatku można podejrzeć, jak są dekorowane potrawy. Nie bez przyczyny mówi się, że je się oczami. Myślę, że warto by zorganizować taki kurs.

Na wiosennie przystrojonym stole królowały potrawy z jaj - niespodzianki, faszerowane, w pomidorowych gwiazdkach, sałatki, a nawet żółtka w pierzynce. Jednak największe wrażenie robiły tradycyjne słodkości: baby, mazurki i drożdżówki. Nie mogło zabraknąć klusek, racuchów, pierogów i wybornego mięsiwa. Były też domowe naleweczki, najlepsze na frasunek. Podczas tej imprezy chyba nikt nie liczył kalorii, aby nie odbierać sobie przyjemności z kosztowania tak wybornych potraw. Panie, które przygotowały potrawy, otrzymały atrakcyjne upominki, a każda z gmin okolicznościowy dyplom. Było dla ciała, ale i dla ducha - zaprezentował się zespół taneczny Fuego.

- Festiwale Smaku organizujemy od trzech lat - mówi Agnieszka Bieńkowska-Śliwińska pracownik LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe. - W zależności od pory roku potrawy prezentowane na stole nawiązują do świąt Wielkiej Nocy, Bożego Narodzenia, andrzejek czy tłustego czwartku. Staramy się namówić uczestniczki tych imprez do szperania w starych zeszytach i próbowania perełek kulinarnych naszych przodków.(mch)

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie