Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Toruniu przybywa miejsc, gdzie są dania smaczne i nietypowe

Paulina Błaszkiewicz
Paulina Błaszkiewicz
Kucharz Radosław Wodzyński z restauracji Chleb i Wino poleca tatar wołowy wędzony dymem z drzew owocowych
Kucharz Radosław Wodzyński z restauracji Chleb i Wino poleca tatar wołowy wędzony dymem z drzew owocowych Grzegorz Olkowski
Borowikowe cappuccino, policzek cielęcy czy może tatar wędzony dymem z drzew owocowych? Coraz częściej szukamy wyrafinowanych smaków. I znajdujemy, także w Toruniu.

O tym, że w weekendy liczni torunianie nie jedzą w domu, można się przekonać na własne oczy, odwiedzając restauracje na starówce, w których często brakuje miejsc. Co i gdzie jemy najczęściej? Oczywiście pizzę, która jest jednym z ulubionych dań młodych ludzi i rodzin z dziećmi, ale co z tymi, którzy tęsknią nie tylko za pizzą w polskim wydaniu?
[break]
Hiszpańskiej paelli nie zjemy, bo restauracji, która serwowałaby dania tej kuchni w Toruniu nie ma. Możemy jednak skosztować sushi, greckiej musaki, tzatzików i pity w tawernie „Galanos”, posmakować tarty rodem z „Prowansji”, czy zjeść ręcznie robiony makaron i pizzę bez keczupu i sosu czosnkowego w „Chlebie i Winie”, które jak sama nazwa wskazuje, ma też pieczywo z własnego wypieku. Profesor Jarosław Dumanowski twierdzi, że na to, czy restauracja odniesie sukces, ma wpływ kilka czynników, ale najważniejszy jest pomysł.
- Polacy jedzą w dość tradycyjny sposób, ale niewątpliwie mają potrzebę odkrywania nowych smaków i ciekawych połączeń. Trzeba jednak mieć na to odpowiedni pomysł i świadomość, że nigdy nie będziemy najlepsi w kuchni włoskiej, greckiej, czy japońskiej. Kuchnia restauracyjna jest dzisiaj rozrywką, która zakłada, że do sukcesu potrzebuje nie tylko znakomitego kucharza, ale przede wszystkim oryginalności i to nie tylko na talerzu - mówi prof. Jarosław Dumanowski. Czym zatem przyciągają toruńskie restauracje? Rodzinna atmosfera, ciekawe wnętrze, pyszne jedzenie, dobra reklama. Co jeszcze składa się na sukces restauracji?
W kamienicy przy Rynku Staromiejskim, tuż nad popularnym klubem, mieści się restauracja „Chleb i Wino”. Nie ma szyldu, a jednak ludzi w niej nie brakuje. Jak mówi manager lokalu Mateusz Skrzypek, w tym przypadku najlepsza formą promocji jest poczta pantoflowa, która roznosi opinie, że w „Chlebie i Winie” jest miła obsługa, rodzinna atmosfera i pyszne jedzenie.
- Naszą specjalnością są pasty z ręcznie robionych makaronów i pizze z pieca opalanego drewnem, zbudowanego przez rodzinę Ferrara. Ciekawe jest to, że taki piec buduje tylko głowa rodziny - opowiada Mateusz Skrzypek.
Co można zjeść w tej restauracji oprócz pizzy i makaronów? Uwagę w menu przyciągają krewetki z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej, buraczki w miodzie podawane na gorąco, tatar z łososia przeplatany pastą z pstrąga i tatar wołowy wędzony dymem z drzew owocowych.
- Tatar wędzimy pod specjalną kopułą jabłkową albo czereśniową, tak by mięso mogło przejść aromatem, ale wędzimy też... drinki, które podajemy w drewnianej szkatułce - dodaje Mateusz Skrzypek.
Ciekawych połączeń smakowych nie brakuje też w lokalu Szeroka 9, który ma na swoim koncie wiele ogólnopolskich nagród kulinarnych. Możemy się tam przekonać, m.in., jak smakuje „borowikowe cappuccino”, czyli krem z borowików z puszystą pianą truflową, bulion z perliczki i bażanta, raviolli z łososiem, królik w sosie śmietanowo-jabłkowym czy... policzek cielęcy.
- To ostatnie danie to miękkie mięso z cielęciny - prawdziwy policzek cielęcy, który jest ciekawym daniem, ale żeby wyrazić opinię o naszej restauracji, radzę zjeść przystawkę, zupę, danie główne i deser - zachęca Marcin Secler z restauracji Szeroka 9.
Czekoladowe parfait, czyli deser z gorzkiej i mlecznej czekolady w pomarańczowym syropie, zachwyci niejedno podniebienie, ale zawsze słodki smak można przełamać idąc np. do restauracji Loft 79, która serwuje tapenadę i hummus z plackiem z pieca, saltimboccę, czyli plastry polędwicy wieprzowej z szałwią, szynką parmeńską i kaparami albo grillowany rostbef wołowy z pikantnym sosem pietruszkowo-czosnkowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska