Jaka jest rola wapnia w organizmie?
Rola wapnia w organizmie jest nie do przecenienia. Wapń odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów. Poza układem szkieletowym wapń odgrywa również rolę w przewodnictwie bodźców nerwowych, odpowiada za prawidłowe kurczenie się mięśni, aktywuje niektóre enzym. Uczestniczy także w krzepnięciu krwi, regulacji niektórych hormonów, skurczu mięśni szkieletowych i serca, przewodzeniu impulsów nerwowych, procesie dzielenia się i regeneracji komórek. Produkty zawierające wapń powinny być składnikiem codziennej diety.
W naszym organizmie najwięcej wapnia, bo aż 99 procent znajduje się w kościach i zębach. 1 proc., wchodzi w skład płynów pozakomórkowych, w tym krwi. Połowa tego wapnia występuje w postaci związanej z białkami (albuminami), a druga połowa występuje w postaci wolnej (wapń zjonizowany). Właśnie w formie zjonizowanej ocenia się jego stężenie, aby sprawdzić czy występują jego niedobory w organizmie.
Polecamy
Objawy niedoboru wapnia
Jeżeli będziemy organizmowi dostarczać zbyt małe ilości wapnia, nastąpi jego niedobór. Objawy z tym związane mogą być niezauważalne przez dłuższy czas. Niedobór wapnia, którego organizm nie dostaje w wystarczającej ilości wpływa przede wszystkim na układ kostno-szkieletowy, ale może prowadzić do zmian skórnych i zwiększonej łamliwości paznokci.
W przypadku niewielkiego niedoboru do objawów zaliczane są:
- skurcze mięśni,
- bóle, zwłaszcza stawów,
- wolniejsze tętno,
- częste drętwienie lub mrowienie kończyn,
- ubytki w zębach,
- zaburzenia snu,
- rzadko mogą pojawiać się krwotoki.
Polecamy
Skutki niedoboru wapnia?
Wapń dostarczany jest do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Jeżeli dostarczamy go zbyt mało nasz organizm zacznie pobierać wapń z kości, prowadząc do zwiększenia ich łamliwości i ich uszkodzeń. Konsekwencją przewlekłego niedoboru wapnia u dzieci jest krzywica. U osób dorosłych – osteomalacja i zwiększone ryzyko osteoporozy.
Co jeść, by dostarczać wapń do organizmu
Powszechnie utarło się, że dobrym źródłem wapnia są mleko, sery i inne przetwory nabiałowe. Tak jest, ale nie tylko.
W wapń bogate są pestki słonecznika, fasola, jarmuż, niebieski mak, tofu, mleko sojowe, nasiona sezamu, orzechy, szczypior, nasiona roślin strączkowych, suszone figi i morele, kapusta włoska.
Wapń znajdziemy także w rybach, szczególnie wędzonych, oraz w wodzie mineralizowanej.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?