Warzywa przed umyciem warto wymoczyć

Mariola Lorenczewska
Mariola Lorenczewska
Z jednej strony bakteria Escherichia coli, z drugiej rotawirusy. Czy możemy się uchronić przed zachorowaniem na schorzenia wywołane tymi drobnoustrojami?

Z jednej strony bakteria Escherichia coli, z drugiej rotawirusy. Czy możemy się uchronić przed zachorowaniem na schorzenia wywołane tymi drobnoustrojami?

- Przestrzeganie zaleceń sanitarnych pozwoli zmniejszyć ryzyko występowania zakażeń i zatruć pokarmowych - podkreśla Hanna Wolska, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Toruniu. - Są zasady, które pozwolą nam uchronić się przed zachorowaniem na schorzenia wywołane nie tylko rotawirusami, ale i innymi drobnoustrojami.

Rotawirusy wywołują nieżyt żołądkowo-jelitowy (tzw. grypa jelitowa). Do zakażenia może dojść zarówno drogą pokarmową, jak i kropelkową. Szerzeniu się rotawirusów u dzieci sprzyja łatwość przenoszenia się wirusa i mała dbałość o higienę (ssanie palców, niestaranne mycie rąk). Okres wylęgania choroby wynosi 1-3 dni, ale może również trwać do tygodnia. Infekcja trwa zwykle 3-10 dni.

<!** reklama>Czym jest pałeczka okrężnicy E coli, o której jest teraz tak głośno? Jest powszechnie występującą bakterią, ale tylko niektóre jej szczepy mogą produkować szczególnie niebezpieczne toksyny, które wywołują ciężkie schorzenia u ludzi. Nośnikiem zakażenia są najprawdopodobniej skażone warzywa, jak ogórki, pomidory, czy sałata, ale dotychczas nie zidentyfikowano w sposób jednoznaczny konkretnego produktu.

- Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną, w wyniku zaniedbań higienicznych, przez kontakt z zakażonymi zwierzętami - wylicza Hanna Wolska. - W obecnej sytuacji zalecana jest ostrożność, szczególnie w jedzeniu importowanej żywności. Należy pamiętać o zachowaniu zasad higieny przy przygotowaniu i jedzeniu żywności.

Badania dowodzą, że bezpieczeństwo żywności w większości przypadków zapewnia podgrzanie jej do temperatury 74 stopni Celsjusza. Przygotowując potrawy płynne, np. zupę, należy doprowadzić je do wrzenia, aby mieć pewność, że ta temperatura została osiągnięta.

A jak postępować, gdy decydujemy się na zjedzenie surowych warzyw i owoców, na które właśnie zaczął się sezon?

Hanna Wolska radzi, by świeże owoce i warzywa, które mamy zamiar zjeść na surowo, zamoczyć przed umyciem, a następnie każda ich część powinna być dokładnie i wielokrotnie umyta.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie