[wideo] Zobacz jak się robi pączki u Adama Sowy!

Fot. Adam Zakrzewski
Tradycja zobowiązuje, by się objadać. Dziś przypada tłusty czwartek, w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed początkiem Wielkiego Postu.

<!** Image 2 align=right alt="Image 167627" >Tradycja zobowiązuje, by się objadać. Dziś przypada tłusty czwartek, w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed początkiem Wielkiego Postu.

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W ten dzień, wedle tradycji, dozwolone jest objadanie się. Zwłaszcza pączkami i faworkami. Smażone są w domach, ale częściej kupowane w cukierniach i sklepach. Ich właściciele wcześniej przygotowali się na szturm klientów.

W toruńskiej cukierni „Zyska” smażeniem i nadziewaniem pączków zajmują się (na zdjęciu) Justyna Kasińska i Dorota Lewandowska.

<!** multimedia align="" id="/multimedia/image/476_0_b0b02e07d14e7f07bb0ae081be4680c2/play" width="420" height="315" title="Produkcja%20p%C4%85czk%C3%B3w%20w%20piekarni%20Adama%20Sowy.%20Mat.%20wideo%20Dariusz%20Bloch">

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie