Wielkanoc 2021: Popularne potrawy są obowiązkowe na wielkanocne śniadanie. Faszerowane jajka czy sałatka jarzynowa?

Sara Watrak
Sara Watrak
Co zjeść na wielkanocne śniadanie?
Co zjeść na wielkanocne śniadanie? Wojciech Wojtkielewicz
Wielu z nas zastanawia się, które potrawy powinny pojawić się na wielkanocnym stole. Część z nas nie wyobraża sobie śniadania wielkanocnego bez żurku, inni wolą nadziewane jajka. Jeśli szukacie kulinarnych inspiracji na tegoroczną Wielkanoc, zobaczcie nasze zestawienie potraw. To one najczęściej pojawiają się w Polsce na wielkanocnym stole. Może któreś z tych dań zagości w tym roku również w Waszych domach? Przekonajcie się, że śniadanie wielkanocne wcale nie musi być nudne!

Zobacz wideo. Tradycyjne dania na Wielkanoc z regionu Kujaw i Pomorza (Lista Produktów Tradycyjnych)

Co podać na wielkanocne śniadanie?

W 2021 roku Wielkanoc wypada 4 kwietnia. Pozostało coraz mniej czasu, by zrobić zakupy i zaplanować wielkanocne menu. Jeśli w tym roku chcielibyście posmakować nowych potraw, zobaczcie, czym najczęściej zajadają się Polacy podczas śniadania wielkanocnego.

Warto przeczytać

Najpopularniejsze wielkanocne potrawy

Wśród tradycyjnych potraw, które spożywamy na wielkanocne śniadanie, znajdziemy przede wszystkim:

  • jajka w różnych postaciach,
  • żurek
  • białą kiełbasę, a także inne rodzaje kiełbas i wędlin,
  • schab w galarecie,
  • sałatkę jarzynową.
  • schab ze śliwką,
  • zupę chrzanową
  • wielkanocnego baranka z marcepanu, masła, cukru bądź czekolady

Potrawy wielkanocne różnią się w zależności od regionu. Nie ma jednak wątpliwości co do tego, że jajka pojawiają się w święta na większości polskich stołów.

Polecamy

Czym faszerować jajka na śniadanie wielkanocne?

Jajko to symbol płodności oraz narodzin i zmartwychwstania. Dzielimy się nim przy śniadaniu wielkanocnym. W niektórych regionach Polski obecna jest tradycja "stukania się jajkami". Polega ona na uderzaniu jajkiem o jajko. Wygrywa ta osoba, której jajko przetrwa najdłużej bez pękniętej skorupki.

Jajka możemy podać w tradycyjnej formie, z majonezem, albo nadziewane. Ania Starmach, jurorka w programie "Masterchef", rekomenduje jajka faszerowane pieczarkami.

- Smaczne połączenie, którego musisz spróbować! - poleca Ania Starmach.

Aby przyrządzić tę potrawę potrzebujemy:

  • jajka,
  • majonez,
  • pieczarki,
  • pietruszkę lub koperek,
  • przyprawy do smaku.

Sposób przyrządzenia znajdziecie tutaj.

W swoim serwisie internetowym Ania Starmach umieściła także inne przepisy na wielkanocne potrawy m.in. na zupę chrzanową czy żurek w chlebie.

A czym jeszcze można nadziać jajka? Wybór jest ogromny: serek łososiowy z dodatkiem majonezu i łososia, nowalijki, rzodkiewka czy serek śmietankowy.

Polecamy

Wielkanoc 2021. Co na wielkanocnym stole?

Nie zapominajmy, że obowiązkowo na wielkanocnym stole powinny pojawić się produkty ze święconki. Co musi znaleźć się w koszyku?

  • chleb,
  • jajka,
  • wędlina bądź kiełbasa,
  • sól,
  • baranek,
  • chrzan,
  • babka wielkanocna (lub inne ciasto np. mazurek)

Dodatkowo niektórzy umieszczają w koszyku jeszcze pieprz, ser, wodę oraz masło.

Oryginalne potrawy wielkanocne

Jeśli oprócz tradycyjnych potraw chcecie zaserwować coś bardziej oryginalnego i nieco zaszaleć w kuchni w Wielkanoc, polecamy Wam przygotowanie jednej z poniższych potraw.

  • pasztet z kurczaka w kruchym cieście. Pasztet często pojawia się na wielkanocnym stole. Ten w kruchym cieście będzie ciekawym zamiennikiem i na pewno zaskoczy wszystkich łasuchów.
  • wielkanocne koreczki z jajkami i wędzonym łososiem. Wielu z nas przygotowuje na Wielkanoc faszerowane jajka. Co Wy na to, by oprócz tego podać wielkanocne koreczki? Jeśli chcecie możecie użyć do nich jaj... przepiórczych! To interesująca odmiana na wielkanocnym stole.
  • hiszpański sos chrzanowy. Idealnie komponuje się z mięsami czy pasztetem. Chrzan jest nieodłączonym elementem Wielkanocy. Dodajemy go do żurku, a także innych świątecznych potraw. Co powiecie na to, by tym razem przygotować oryginalny sos chrzanowy? Przyrządza się go bardzo łatwo. Przepis bez problemu znajdziecie w Internecie.

Ciasta na Wielkanoc. Co upiec?

Po wielkanocnym śniadaniu czas na... deser! Tradycyjne wielkanocne ciasta to mazurek, sernik i babka drożdżowa. Nie powinno ich zabraknąć na Waszym stole. Ciekawy przepis na tradycyjną babę drożdżową opublikowała na swoim Instagramie finalistka programu Masterchef, Marlena Cichocka.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie